Dit najaar worden er bij boekhandel Van der Velde een drietal avonden rondom literaire klassiekers uit de wereldliteratuur georganiseerd. Het gaat om vertaalde meesterwerken, boeken die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en Schowb Young is speciaal voor jongeren die het boek wel én niet hebben gelezen.

Woensdag 6 oktober staat Trein naar Pakistan (1956) van Khushwant Singh centraal. In het plattelandsdorpje Mano Majra leven moslims, sikhs en hindoes vredig naast elkaar. Dan arriveert een trein, gevuld met de lichamen van duizenden vluchtelingen. De burgeroorlog rondom de stichting van India en Pakistan is begonnen. In de Van der Velde aan het Akerkhof gaat reisauteur Alexander Reeuwijk in gesprek met voormalig NOS-correspondent Zuidoost-Azië Joeri Boom. Organisator Janine Mooij zal het programma inleiden.

17 november staat de cultroman Wittgensteins minnares van David Markson op het programma. De hoofdpersoon beweert dat zij de laatste mens op aarde is. Ze woont in de verlaten musea die ze op haar tochten aandoet en klampt zich vast aan haar passie voor beeldende kunst, haar laatste strohalm. 12 januari is de avond over De vrouw van Martin Guerre van Janet Lewis het sluitstuk van de reeks. Dat boek speelt in het Zuid-Frankrijk van 1539. Bertrande de Rols is elf als ze wordt uitgehuwelijkt aan Martin Guerre. Het is een tegemoetkoming in de langlopende vete tussen twee Franse plattelandsfamilies.

Schwob Young wordt opgezet door en voor lezers jonger dan pakweg 35 jaar. De avonden zijn gratis toegankelijk. Aanmelden kan bij de kassa of via akerkhof@boekhandelvandervelde.nl. Informatie over de boeken is te vinden op schwob.nl.

Schwob Young bespreekt literaire klassiekers

Geplaatst: ma, 4 oktober 2021