Anton Valens (1964, Paterswolde), kunstschilder en schrijver van o.a. vier hartverwarmende, geestige en unieke romans, is op zondag 7 november op 57-jarige leeftijd overleden. Hij werd vanaf zijn debuutroman Meester in de hygiëne erkend als een groot en uniek literair talent.

Anton Valens volgde de opleiding schilderen aan de Rietveld Academie en aan de Rijksacademie. In de jaren daarna gaf hij les aan de Rietveld Academie en exposeerde van tijd tot tijd op wisselende locaties. Daarnaast werkte hij tien jaar in de thuiszorg, als thuishulp-A.

In 2004 verscheen zijn debuutroman Meester in de hygiëne, het geestige en liefdevolle verhaal over thuishulp Bonne en zijn oude cliënten – ‘een van de beste debuten van het seizoen’ volgens Trouw. De roman werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor Literaire Prozadebuten 2005 en de Lucy B. & C.W. van der Hoogtprijs 2006. In 2008 verschenen de verhalenbundel Dweiloorlog en Ik wilde naar de rand van Bejing. Een reisverhaal.

Vis, een novelle over een steuntrekkende kunstenaar die een week mee vaart op een boomkotter naar de Duitse Bocht, verscheen in 2009. Literair criticus van NRC Handelsblad Arjen Fortuin rekende hettot een van de 13 onvergetelijke boeken uit zijn vijftienjarige praktijk als recensent. Vertalingen van Meester in de hygiëne en Vis verschenen in Duitsland en Frankrijk.In 2012 volgde de grote roman Het boek ONT, die de longlist van de Libris Literatuur Prijs haalde en genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs 2013, het Beste Groninger Boek 2012 en de Halewijn Literatuurprijs 2012.

In 2016 verscheen de roman Het compostcirculatieplan, die op de longlist van de Libris Literatuur Prijs kwam en werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs 2016. Zijn laatste roman, Chalet 152,verscheen in oktober 2019.

Bij Anton Valens werd in 2016 kanker geconstateerd. Hij overleed na een lange strijd in zijn woonplaats Amsterdam en laat zijn vrouw Tascha Tinneveld achter.

Foto: Annaleen Louwes

Schrijver Anton Valens overleden

Geplaatst: ma, 8 november 2021