Op donderdagavond 17 mei staat het Groningse culturele en wetenschappelijke magazine Glasnost stil bij de dood. Tijdens de derde editie van Cafe Glasnost gaan presentatoren Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus in Brouwerij Martinus in gesprek met longarts en columnist Sander de Hosson, filosoof Menno de Bree en de hoogleraren Jos de Keijser en Christoph Jedan. Poëtische en muzikale bijdrages zijn er van Kasper Peters, Sonja Schulte, Eva Waterbolk en Durk van der Meer.

In het Gronings heet sterven “Oet tied kommen”. Hoe gaan we met dit ‘uit de tijd komen’ om in onze moderne samenleving? Wat doet het met je als je weet dat je niet lang meer te leven hebt? Hoe kun je omgaan met een groot verlies? En hoe belangrijk zijn rituelen daarbij? Waarom zijn we zo bang voor de dood? En hoe realistisch en wenselijk is onze drang naar onsterfelijkheid?

Onlangs verscheen Slotcouplet van longarts Sander de Hosson. Zijn ode aan de zorg werd een hit die op de tweede plek in de bestseller top 60 stond. Het laat zien hoezeer de dood leeft als onderwerp. Jos de Keijser (bijzonder hoogleraar Psychologie met als specialisatie complexe rouw), Christoph Jedan (hoogleraar godsdienstfilosofie en ethiek) en filosoof Menno de Bree (docent medische ethiek en filosofie) laten hun wetenschappelijke licht schijnen op het onderwerp. Kasper Peters en Sonja Schulte zullen levendige teksten voordragen en er is stemmige muziek van singer-songwriter Eva Waterbolk en van pianist Durk van der Meer.

Café Glasnost is gratis toegankelijk voor publiek en vindt plaats in Brouwerij Martinus aan de Kostersgang 32-34. Inloop vanaf 19.00 uur en het programma begint om 20.00 uur. Het gehele programma wordt opgenomen en de maandag erop uitgezonden op OOG-radio. Ook zullen de gesprekken online verschijnen, op de website van Glasnost www.glasnostici.nl.

Sander de Hosson te gast bij Café Glasnost

Geplaatst: ma, 14 mei 2018