Maandagavond 24 september begint het gastschrijverschap van Auke Hulst aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hulst gaat in gesprek met Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, over zijn werk, over de betekenis en het kritische vermogen van literatuur en over het thema van dit gastschrijverschap: grensoverschrijdingen.

Hulst debuteerde in 2006 met Jij en ik en alles daartussenin, een roman die simultaan spook- en liefdesverhaal is, en brak door naar een groter publiek met de autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land (2012). Vervolgens verschenen de dystopische romans Slaap zacht, Johnny Idaho (2015) en En ik herinner me Titus Broederland (2016), dat de Harland Award Romanprijs won en op de longlist stond van de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Zijn meest recente publicatie is het reisboek én album Motel Songs (2017). Weinig Nederlandse schrijvers zoeken in hun werk zo consequent de grenzen van de literatuur op als Auke Hulst: die tussen disciplines – literatuur, muziek, graphic novel, fotografie, poëzie en essayistiek –, tussen genres, maar ook tussen intuïtie en verstand en tussen engagement en isolement.

Naast het interview op 24 september zal Hulst een drietal lezingen geven. 1 Oktober onderzoekt Hulst in zijn openingslezing  Zwemmen in brak water de invloed die kruisbestuiving tussen verschillende, op het oog afgebakende genres en disciplines heeft gehad op de literatuur in het algemeen en zijn eigen werk in het bijzonder. 8 Oktober staat Hulst stil bij de literaire functie van landschap in zijn eigen werk en dat van anderen en op 15 oktober spreekt (en zingt) Hulst over de muzikale zin en de literaire song. Een lezing over de kruisbestuiving van en de sterke overeenkomsten tussen twee op het oog verschillende disciplines.

Auke Hulst zal tijdens het gastschrijverschap een werkcollege geven aan een selecte groep studenten. Tevens zal hij enkele malen in Groningen optreden. Het theaterprogramma Voorbij het Ruige Land speelt hij op 7 oktober in Theaterboerderij Erf en Weide te Woudbloem en op 19 november in het Dorpshuis van Onderdendam. Tijdens Het Grote Gebeuren op 3 november zal Louis Stiller, bij de presentatie van Leesbaar Groningen, in gesprek gaan met Auke Hulst, Aly Freije en Fieke Gosselaar over de rol die landschap speelt in hun werk.

En in december verschijnt de nieuwe roman Zoeklicht op het gazon, een psychologisch portret van Richard Nixon, een van de meest controversiële politieke figuren van de twintigste eeuw.

Foto: Andreas Terlaak.

RUG Gastschrijver Auke Hulst gaat maandag van start

Geplaatst: do, 20 september 2018