Vijftig jaar geleden verbleef Jan Wolkers een week op het Groningse eiland Rottumerplaat. Hij nam het stokje over van Godfried Bomans die de week voor hem op het eiland bivakkeerde. Beide schrijvers schreven over het verblijf op het Waddeneiland. 10 juli 2021, precies vijftig jaar na de aankomst van Bomans, openden Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat in het Spijslokaal in Warffum de expositie Rottumerplaat, 50 jaar later. Voor de tentoonstelling reflecteerden de kunstenaars Babette Rijkhoff, Fieke Gosselaar en Harry Cock met hun werken op het verlangen naar een onbewoond eiland.

Heel Nederland leefde met de auteurs mee; dagelijks spraken ze via een radioverbinding met Willem Ruis, die in Warffum verbleef. Nu, precies 50 jaar later, roepen de Rottums nog steeds het verlangen naar een onbewoond eiland op, een plek waar je niet kunt en mag zijn. Diep in ons hart willen we ook ervaren wat Wolkers en Bomans meemaakten en zo verschillend beleefden. Wolkers genoot met volle teugen, Bomans was er diep ongelukkig.

Rijkhoff, Gosselaar en Cock gaven uiting aan dat verlangen. In woord, beeld en geluid, vergelijkbaar met de media in 1971. In de wereld van nu, waarbij het beheer door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat gericht is op de natuur z’n gang laten gaan met zo veel mogelijk rust voor planten, zeehonden en vogels. Zo waan je je toch een beetje op Rottumerplaat.

Bezoekers van het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum kunnen tot 1 november 2021 het verlangen naar een onbewoond eiland ervaren. Op de expositie zijn de foto’s te bewonderen, kan je het verhaal lezen en de podcast beluisteren. Voor wie niet naar Warffum wil of kan afreizen, is het mogelijk om de expositie digitaal te beleven.

Foto Rob Mieremet – Nationaal Archief | Persconferentie van Jan Wolkers en Godfried Bomans over verblijf op Rottumerplaat 10 tot 24 juli, in Apollohotel Amsterdam, (l) Wolkers, (r) Bomans 30 juni 1971.

Rottumerplaat, vijftig jaar na Wolkers en Bomans

Geplaatst: do, 22 juli 2021