Het tiende Belcampo Stipendium is toegekend aan schrijver Ronald Ohlsen. Met het winnen van de literaire prijs van de provincie Groningen mag Ohlsen nu een essay, novelle of gedichtenbundel schrijven. De jury is van mening dat een literaire bijdrage van Ohlsen waardevol kan zijn voor de reeks bijzondere publicaties, die de winnaars van het Belcampo Stipendium sinds 1995 vervaardigd hebben. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een schrijver of dichter en is ervoor bedoeld om literair talent te stimuleren.

Ohlsen (1968) werd geboren in Groningen en groeide op in Delfzijl. Hij debuteerde in 1996 bij de Groninger uitgeverij Passage met de roman “De godvergeten middenstand”. Ook schreef hij enkele toneelstukken, zoals “De maanvis” (2002), “Een kus van Sofie” (2005) en “Appassionata” (2006). Zijn laatstverschenen roman is “Het geheugen van Herman Blauw” (2013). Van 2005 tot 2007 was hij stadsdichter van Groningen. Ohlsen studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij nu ook Nederlands doceert.
Jury

De jury bestaat uit de vorige winnaar Coen Peppelenbos (schrijver en uitgever), voorzitter Stichting Literaire Activiteiten Groningen Anton Brand en hoogleraar farmacie Ben Westerink. Het thema en de opdrachtformulering worden binnenkort bekendgemaakt. Eerdere winnaars waren onder andere Max Niematz, Willem Jan van Wijk en Anneke Claus. De winnaar heeft zes maanden de tijd om de literaire opdracht uit te voeren.

Foto: Henk Veenstra

Ronald Ohlsen wint tiende Belcampo Stipendium

Geplaatst: di, 4 maart 2014