De Groningse dichter Daphne Schrijvers heeft de tweede Rob de Vos-prijs van Meander gewonnen. Een jury van het online magazine koos haar gedicht ‘Je kunt positie kiezen’ uit 227 inzendingen. Schrijvers wint een trofee en €100,-.

Daphne Schrijvers (1975) heeft psychologie gestudeerd. Momenteel studeert ze aan de Schrijversvakschool Groningen. Poëzie schrijven is voor haar – in een wereld waarin veel naar buiten gericht is – een manier om een moment onder de oppervlakte te kijken, naar binnen te keren; om woorden te geven aan dat wat voorheen woordloos was en zo de binnenwereld een podium te geven.

De zevenkoppige jury prijst het gedicht om de ingehouden emotie en het grote inlevingsvermogen die Schrijvers zonder grote woorden weet op te roepen. De tweede prijs ging naar Monique Wilmer-Leegwater en de derde prijs mag Taco van Peijpe in ontvangst nemen. Daarnaast zijn er zeven eervolle vermeldingen die op Meander gepubliceerd zullen worden.

Sinds twee jaar is de prijs vernoemt naar Rob de Vos (1955-2018), de geestelijk vader van Meander. In de jaren ervoor betrof het de Meander Dichtersprijs die werd gewonnen door Vicky Francken, Ellen Deckwitz, Frouke Arns en Merel van der Slobbe. De eerste Rob de Vos-prijs was voor Mandy Eggerding.

Rob de Vos-prijs voor Daphne Schrijvers

Geplaatst: wo, 14 oktober 2020