Met haar succesdebuut Habitus wint Radna Fabias na de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzieprijs en de Herman De Coninckprijs óók de eerste editie van De Grote Poëzieprijs. De prijs, € 25.000,- voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, werd op de slotdag van het gouden Poetry International Festival uitgereikt.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2019 kreeg 150 bundels ter lezing en nomineerde er niet vijf maar zes, vanwege het hoge aantal inzendingen, de verlengde periode waarover werd gejureerd en de aangetroffen kwaliteit. Opnieuw gaat de hoofdprijs dus naar Radna Fabias: “Fabias graaft net zo lang in wat bedenkelijk is – waarbij ze ook zichzelf niet spaart – totdat de complexiteit van een probleem zich openbaart. Dit maakt dat Habitus (Arbeiderspers) deelneemt aan het ‘gesprek van de dag’, maar tegelijk – en belangrijker – dat de bundel er ook een krachtig tegengif tegen is. Niets is eenvoudig in deze bundel, niets is op te lossen met een paar slimme oneliners of standpunten. Fabias maakt het persoonlijke politiek en het politieke persoonlijk,” oordeelde de jury.

Vrijdagavond 12 juli zal Radna Fabias voordragen op de openingsavond van Dichters in de Prinsentuin. Op het programma staan optredens van Tsead Bruinja, Simone Atangana Bekono, Dominique De Groen, Michael Tedja, Julia Lewis, Verity Spott en Juha Virtanen. Verwacht relevante maatschappelijke thema’s die in sneltreinvaart aan je voorbij trekken.

Het volledige festivalprogramma vind je op onze website.

Radna Fabias wint De Grote Poëzieprijs

Geplaatst: ma, 17 juni 2019