Natuurlijk kon je in Groningen niet om de poëziemarathon heen, maar in 2016 zal de Poëziemarathon Groningen landelijk op de kaart zetten als literatuurstad. Niet alleen vindt de uitreiking van de VSB Poëzieprijs plaats in Groningen, ook de tour Hallo Gedicht! van Dichter des Vaderlands Anne Vegter gaat hier van start en Stefan Hertmans zal zijn poëziegeschenk Neem en lees in Groningen presenteren.

De Poëziemarathon wordt sinds 2000 in Groningen georganiseerd. Eerst rondom de landelijke gedichtendag en sinds enkele jaren rondom de Poëzieweek. Het thema van de Poëzieweek is dit jaar herinneringen. Een thema dat onder andere terugkeert in de activiteiten rondom Leo Vroman en in de bijdrage van Beno Hofman. Evenals voorgaande jaren is een week voor ons niet genoeg. Van 23 januari tot 3 februari kan je in stad en provincie genieten van poëtische optredens.

Vlaanderen
De Poëziemarathon heeft dit jaar een Vlaams tintje. Vanwege de komst van Stefan Hertmans, op 28 januari, hebben we nog vijf Vlaamse dichters én singer-songwriter Anna Rune uitgenodigd om samen met hem op te treden: Els Moors, Peter Holvoet-Hanssen, Tom van de Voorde, Luuk Gruwez en Didi de Paris zullen in Daar komen de Vlamingen! Een avond verzorgen die u zich nog lang zal herinneren. Literair Dispuut Flanor ontvangt op 1 februari Maud Vanhauwaert (ook genomineerd voor de VSB Poëzieprijs) en op 2 februari is Joke van Leeuwen Dichter van geluk in het Groninger Forum.

Stad
Natuurlijk treden ook vele Groningse dichters op. In boekhandel Godert Walter kan je op 28 januari horen hoe de Groningstalige poëzie ervoor staat. Een dag later kan je de dichters van de Dichtclub weer zien optreden en diezelfde avond vindt ook Poëzie met Kasper plaats. Stadsdichter Kasper Peters duikt ook weer op bij de Grand finale van de Poèziemarathon. Op woensdag 3 februari dragen Kasper Peters, Erik Loeffen, Philip Rozema en Rense Sinkgraven samen met een viertal kinderdichters voor. Speciaal voor die gelegenheid worden ze door lokale modezaken in de kleren gestoken. RUG Huisdichter Philip Rozema kunt u tijdens de Poëziemarathon ook meerdere malen zien optreden in het GRID Grafisch Museum.

Provincie
Met een tourbus trekt dit jaar Poets!vrouwen langs de Groninger bibliotheken. Van 29 tot 31 januari zal het vrouwelijke talent uit Groningen laten horen dat ze hun mannetje staan. De gedichten van de deelnemende dichters zullen ook te lezen zijn in de gelijknamige bundel die tijdens en na afloop van de tour te koop wordt aangeboden. Voor de liefhebber vindt er dit jaar weer een excursie plaats van de Stichting Oude Groninger Kerken die u meenemen langs de verstilde stemmen op Groninger grafstenen.

En dat is nog niet alles: op 27 januari is er de opening van de expositie Jonge dichtersDichters in de Galerie te Haren, 28 januari kunt u naar Weepee & Monjee en de vernissage van de expositie Dubbeltalent: De Rijke Buit. Op 30 januari worden reizigers verrast door nieuwe dichters en een dag later treden Jane Leusink en Saskia Stehouwer op in Leegkerk.

Het volledige programma van de Poeziemarathon is te vinden op www.poeziemarathon.nl. Aldaar ook het laatste nieuws en alle informatie omtrent toegangsprijzen en het reserveren van kaartjes.

Programma Poëziemarathon online

Geplaatst: wo, 30 december 2015