Op donderdag 25 januari 2018 gaat de Poëziemarathon weer van start. Dit is alweer de negentiende editie. De poëzie leeft zózeer in Groningen, dat een hele week gevuld kan worden met poëtische activiteiten. Op het programma staan naast de onderdelen die we inmiddels tot de klassiekers kunnen rekenen – zoals de bundelpresentatie van De Dichtclub – ook vele verse activiteiten.

Op 20 januari kun je je warmlopen voor de Poëziemarathon. Dan komen drie genomineerden voor de VSB Poëzieprijs naar Groningen. In De Bovenkamer van Groningen (ook wel bekend als de watertoren bij het Noorderplantsoen) dragen Tonnus Oosterhoff, Joost Baars en Mieke van Zonneveld voor uit hun genomineerde werk.  Coen Peppelenbos zal hen interviewen en Irene Wiersma heeft, speciaal voor deze gelegenheid, hun gedichten op muziek gezet.

De Poëziemarathon gaat van start op donderdag 25 januari met een voordracht van de huidige universiteitsdichter, Rachel Raetzer. Ook is op die dag Kira Wuck te gast bij Dichter van Geluk. Rense Sinkgraven zal haar interviewen over haar nieuwe bundel De zee heeft honger. Op zaterdag gaan kinderdichters op tournee tijdens DAAR KOMEN DE KINDERDICHTERS! Zij zullen samen met dichters-voor-kinderen Kasper Peters, Remco Ekkers, Corien Oranje en Kees Spiering in verschillende bibliotheken hun gedichten voordragen over het begrip theater, het landelijke thema van de Poëzieweek 2018.

Trek je wandelschoenen aan, want tijdens deze marathon draagt Esmé van den Boom voor bij boekhandel Van der Velde, vindt de allereerste Poëzie Pubquiz plaats, zijn er activiteiten in het Grafisch Museum, is er weer een nieuwe editie van open podium De Schreef, wordt er plechtig een knol gelegd bij een literaire stadswandeling, is er een Special Arts dichterstournee en nog veel meer. De Poëziemarathon wordt op woensdagavond 31 januari afgesloten met  een poetryslam in het USVA Theater. Eerder die middag zal Lilian Zielstra, stadsdichter van Groningen, de openbare raadsvergadering openen in het stadhuis.

Kijk voor het laatste nieuws, het volledige programma en de kaartverkoop op de website:
www.poeziemarathon.nl

Foto Rachel Raetzer: Reyer Boxem

Foto Lilian Zielstra: Henk Veenstra