Op zaterdag 21 maart vindt de 11e editie van de Dag van de Grunneger toal plaats op de nieuwe locatie: Forum Groningen. Onder de nieuwe naam Moi Forum! presenteert Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) hier tijdens de Meertmoand Streektoalmoand een veelzijdig programma vol Gronings. Met muziekoptredens, dichters, schrijvers, verhalenvertellers, kinderactiviteiten, een taalmarkt en meer kunnen bezoekers vanaf 10.00 uur (inloop) de hele dag in het Forumgebouw het Gronings ontmoeten. Om 10.30 uur doen de mannen van zangkoor Oosterstörm de kick-off van Moi Forum!. Op de Publiekstribune in de entreehal zingen zij nummers van Ede Staal.

Tijdens Moi Forum! Dag van de Grunneger toal staat de ontmoeting centraal. Iedereen die geïnteresseerd is in het Gronings wordt op 21 maart van harte uitgenodigd naar het Forum in de stad te komen. Het programma bestaat uit een mix van bekende onderdelen en nieuwe taalactiviteiten. Hiermee wil de organisatie de vertrouwde bezoekers, die elk jaar in maart naar de Dag van de Grunneger toal komen, bedienen en ook het nieuwe Forumpubliek kennis laten maken met het Gronings als taal en cultuur. Het nieuwe Forum als ontmoetingsplek en huiskamer van Groningen is hierin de schakel tussen het publiek in al zijn diversiteit en het Gronings

Programma

Moi Forum! presenteert op 21 maart een breed en divers programma vol Gronings. Er zijn muziekoptredens van onder andere Marlene Bakker, Swinder en Erwin de Vries. Wil je meer weten over de Groninger literatuur? Kom dan naar de Newsroom (begane grond) en het Leesplein op verdieping 3 van het Forum. Hier treden dichters en schrijvers uit Stad en Ommeland op, er worden verhalen verteld en zijn er presentaties over het Gronings. Verder is er een Toal- en Boukenmaart, zijn er bijzondere activiteiten rondom taalwetenschap (o.a. WoordWaark) en is er ook speciaal voor kinderen van alles te doen en te beleven rondom het Gronings. Heb je nog niet genoeg lichaamsbeweging gehad tijdens Moi Forum? Kom dan Beweegn Op zien Grunnegs (BOGgen) met trainer Olaf Vos.

Schrievers & dichters

De Newsroom is ook het podium voor de Oader schrievers & dichters. De hele dag zijn er voordrachten te beluisteren van verschillende Groningse dichters zoals Henk Puister, Harry van Velsen, Nina Werkman en Annie Martens. Wie de optredens in de Newsroom heeft gemist kan nog in de herkansing op het Leesplein (3e verdieping), waar de schrievers & dichters ook zullen optreden. Op het Leesplein is nog meer te beleven. Bezoekers kunnen hier komen luisteren naar verhalen van vertelcollectief Kom op Verhoal, meestervertaler Marten van Dijken komt zijn nieuwste Bommelvertaling Tom Koater & de Bovenboazen presenteren en de Groningse variant van de gedichtenapp VERS! wordt gelanceerd.

WoordWaark

Op de Toalmaart presenteren verschillende streektaalorganisaties uit Groningen zich. Ook WoordWaark, het digitale en multimediale woordenboekproject voor de Groningse taal, is hier aanwezig. Aan de hand van een quiz kunnen bezoekers spelenderwijs ontdekken wat WoordWaark te bieden heeft. Ook kunnen bezoekers Groningse woorden die zij mooi of waardevol vinden doneren aan het digitale woordenboek. Het project Van Old noar Jong laat een sneak preview zien van de app waarmee ze basisschoolkinderen bekender willen maken met het Gronings. En tenslotte kun je de app Stemmen van Grunnen laten raden waar je vandaan komt op basis van het dialect dat je spreekt.

Moi Forum! Dag van de Grunneger toal

Locatie: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1 Groningen
Tijden: 10.00u (inloop) tot 16.00u
Tougang: VERGEES
Meer informatie en voor het complete programma kijk op www.cgtc.nl

Moi Forum! Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Stichting t Grunneger Bouk en Forum Groningen. De Provincie Groningen ondersteunt de organisatie financieel.

Campagnebeeld Moi Grunnegers! Ontwerp: RATATA.nl fotograaf: David Vroom.

Programma Moi Forum! Dag van de Grunneger toal compleet

Geplaatst: za, 7 maart 2020