Op de zevende editie van Het Grote Gebeuren zullen vele bekende auteurs hun opwachting maken. Zo zullen Herman Koch, Connie Palmen en Mensje van Keulen geïnterviewd worden over hun werk. Ook de Vlaamse schrijvers Peter Terrin en Yves Petry zullen er optreden evenals de non-fictie schrijfsters Annejet van der Zijl en Marja Vuijsje. Het festival zal op zaterdagavond 7 november plaatsvinden in de Groninger Forum Bibliotheek.

Kaartjes
Kaartjes kosten in de voorverkoop €17,50 en zijn verkrijgbaar via de website van het Groninger Forum en bij de kassa’s van het Groninger Forum (Hereplein) en de Groninger Forum Bibliotheek. Studenten en bibliotheekleden betalen €15,-. Aan de deur kosten kaartjes €22,50.

Israël
De organisatie is bijzonder blij met de komst van de Israëlische schrijvers Meir Shalev en Ayelet Gundar-Goshen. Laatstgenoemde won met Eén nacht, Markovitsj in 2012 de Israëlische Sapirprijs voor het beste debuut. Haar tweede roman, Leeuwen wekken, is net af en zal evenals haar debuut bij Meridiaan Uitgevers verschijnen. De boeken van Meir Shalev verschijnen al sinds 1989 in Nederlandse vertaling. Verleden jaar verscheen de vertaling van de lovend ontvangen kroniek Een geweer, een koe, een boom en een vrouw. Beide auteurs zullen geïnterviewd worden door radiopresentator Lex Bohlmeijer.

Specials
Evenals voorgaande jaren staan we op het festival weer stil bij het oeuvre van een bekende Groningse auteur. De voorgaande jaren werd het werk en leven van Nanne Tepper en W.F. Hermans besproken en dit jaar zullen we uitgebreid aandacht besteden aan Gerrit Krol. Elsbeth Etty zal in gesprek gaan met Douwe Draaisma en Tom van Deel. Met Herman Koch en enkele andere schrijvers en filmers zal er worden gesproken over boekverfilmingen.
Talent
Verleden jaar verwelkomden we een aantal debutanten die van het Nederlands Letterenfonds een beurs van 10.000 euro ontvingen om aan een tweede boek te werken. De auteurs die dit jaar de beurs toegekend kregen zijn allen uitgenodigd.

Groningen en Poëzie

De Groningse schrijver Bill Mensema zal op Het Grote Gebeuren een voorproefje geven van zijn nieuwe roman Boem! Ook de dichter en schrijver Nyk de Vries zal komen vertellen over zijn roman Renger die eind oktober in de winkel ligt. Ineke Riem, die in Groningen studeerde, zal voordragen uit haar poëziedebuut Alle zeeën zijn geduldig. Eerder won ze de Dioraphte jongerenliteratuur prijs met Zeven pogingen om een geliefde te wekken. Ook Mustafa Stitou zal op het festival voordragen.

Meer informatie over Het Grote Gebeuren is te vinden op de festivalwebsite. In de loop van september komt er informatie over de kaartverkoop en en de exacte invulling van het programma. Via facebook en twitter kunt u ook op de hoogte blijven.

* De foto van Ayelet Gundar-Goshen is gemaakt door Alon Siga. De foto’s van Herman Koch en Mustafa Stitou zijn respectievelijk van Mark Kohn en Tessa Posthumus de Boer.