Zaterdagmiddag 26 maart wordt de Doos van Passage ten doop gehouden. De cassette met maar liefst negen poëziebundels en een bloemlezing bevat werk van een flink aantal Groningse dichters. Daarnaast kunnen we vooruit kijken op nog meer publicaties van Groningse dichters.

Begin deze maand verscheen al Door het vanggat, het Nederlandstalige poëziedebuut van Aly Freije. Wie ook zal debuteren dit jaar is Sacha Landkroon die het Hendrik de Vries stipendium 2015 won. Het debuut van de oud huisdichter van de RUG wordt tegen het einde van dit jaar verwacht.

Landkroon is niet de enige huisdichter die zal debuteren. In de Doos van Passage bevindt zich ook de bundel De dagen, de dingen van Pauline Sparreboom. Zij was in 2012-2013 huisdichter aan de universiteit. Daniël Dee, die in 2000-2001 samen met Petra Else Jekel huisdichter was is ook opgenomen in de Doos van Passage. Vanzelfsprekend kunnen we dit jaar ook een bundel verwachten van de huidige huisdichter: Philip Rozema.

De Doos van Passage bevat ook nieuw werk van voormalig stadsdichter Ronald Ohlsen. De dag dat ik in het gedicht verdween is zijn tweede bundel. Voormalig stadsdichter Anneke Claus zal in mei haar nieuwe bundel Begrafenis van de mannen presenteren.

Naast de bundels van Pauline Sparreboom, Daniël Dee en Ronald Ohlsen bevat de Doos van Passage ook bundels van Paul Gellings, Willem Jan van Wijk, Karel ten Haaf, Diana Ozon, Renée Luth, Irene Wiersma en een bloemlezing hekeldichten. De doos wordt zaterdagmiddag 15.00 uur in de Oosterpoort gepresenteerd.

Na de presentatie gaan de dichters op tournee. Er staan onder andere optredens te Zwolle, Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen op het programma. Zondag 8 mei is er een tweede optreden te Groningen in de Van der Velde aan de Grote Markt.