De Groninger dichter Kasper Peters heeft een Poëziester gewonnen met zijn gedicht De bende van a en e. De tweejaarlijkse prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen wordt georganiseerd door het Vlaamse Poëziecentrum en CANON Cultuurcel. Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met een Gouden Poëziemedaille en een kinderjury kent vier Poëziesterren toe.

In mei stemden maar liefst 11.000 leerlingen uit het basisonderwijs voor de Poëziesterren. Een publieksprijs waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. Leerlingen in de 2e graad (middenbouw) verkozen het gedicht van Peters uit de bundel Vogelzwemvliegvis als favoriet. Kleuters kozen voor een gedicht van Erik van Os, de eerste graad koos voor Joke van Leeuwen en de derde graad voor Edward van de Vendel.

Van de Vendel won de Gouden Poëziemedaille met zijn bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Bij de winnende bundel en gedichten worden lestips ontwikkeld om creatief met poëzie aan de slag te gaan. De gedichten die met een poëziester bekroond werden zullen op posters worden verspreid.

Kasper Peters was stadsdichter van Groningen in 2015 en 2016. Hij debuteerde in 2004 en publiceerde sindsdien vier bundels. Vogelzwemvliegvis verscheen in 2018 bij Uitgeverij Passage en bevat ‘poëzie voor kinderen van 8 tot 88 jaar.’ Anne Ceasar van Wieren verzorgde de illustraties.

Foto: Henk Veenstra

Poëziester voor Kasper Peters

Geplaatst: wo, 3 juni 2020