Achter winkelruiten hangen sinds enige tijd Groningstalige gedichten. Die maken deel uit van de door het Grafisch Centrum Groningen georganiseerde manifestatie Dichten in stad. Zaterdag 23 november start er in de Prinsentuin een poëziewandeling die langs een aantal van die gedichten voert.

De Groningstalige gedichten zijn vaak gewijd aan een specifieke plek in Groningen en zijn in de buurt hiervan achter vensters en in winkeletalages te lezen. Ze hangen er nog hele maand november. Jan Glas, Tonko Ufkes, Aly Freije, Nina Werkman, Rik Andreae en Harry van Velsen hebben voor de manifestatie werk aangeleverd.

Aanleiding van deze poëzieteksten en optredens is de manifestatie Grafiek 2019 (www.Grafiek2019). Op tal van locaties door het hele land wordt daarin aandacht besteed aan grafiek in de breedste zin van het woord (typografie, etsen, steendrukken, houtdrukken, linoleumsnede enzovoorts). Het doel is deze klassieke druktechnieken, waarin Groningen traditioneel een prominente plaats inneemt, onder de aandacht te brengen. 

Zaterdag 23 november gaat de wandeling om 15 uur in de Prinsentuin vanuit de loofgangen van start. Tijdens de wandeling worden op diverse locaties in de binnenstad gedichten voorgedragen. De wandeling eindigt – met een borrel – bij boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53. Klik hier voor de opgave voor deze wandeling.

Een overzicht van de plaatsen waar de gedichten zijn te bewonderen staat online.

Op de foto: het gedicht Gedinkens van Harry van Velsen aan de Stationsstraat 6.

Poëzie achter het raam

Geplaatst: ma, 18 november 2019