“This is a man’s world” zingt James Brown sinds 1966 op de radio, maar gelukkig krijgt hij steeds minder gelijk. Vijftig jaar later hoort, ziet en voelt de redactie van de Poëziemarathon het vrouwelijk talent in Groningen dat staat te popelen om het land te veroveren. Dat zetten we maar al te graag in het zonnetje middels POETS!VROUWEN een project met dichteressen van alle leeftijden en achtergronden. Van vrijdag 29 januari tot en met zondag 31 januari vinden er optredens plaats in stad en provincie.

Tourbus
De dames zullen met een heuse tourbus naar de bibliotheken in provincie en stad afreizen. Vrijdag 29 januari zullen achtereenvolgens Bedum Winsum en Zuidhorn worden bezocht. Zaterdag de 30e zullen de bibliotheken van Haren, Veendam en Winschoten worden bezocht. Het laatste optreden zal zondag 31 januari plaatsvinden op de Vismarkt te Groningen.

Bundel
Van alle deelnemende dichters wordt werk gepubliceerd in de bloemlezing POETS!VROUWEN die tijdens de optredens en in Groningse boekhandels te koop wordt aangeboden. POETS!VROUWEN verschijnt bij Uitgeverij Monnier en bevat werk van Leonie Barnier, Esmé van den Boom, Ellen Deckwitz, Trudy Dijkshoorn, Aly Freije, Trix Giebels, Fieke Gosselaar, Liesbeth V. Hafenrichter, Ruth Koops van ’t Jagt, Jane Leusink, Renée Luth, Klaske Oenema, Maaike Rijntjes, Suze Sanders, Pauline Sparreboom, Tammy Blue, Loulou Elisabettie, Liene Boomsma, Jephta de Visser, Nina Werkman, Irene Wiersma, Jante Wortel en Lilian Zielstra. Van Wiersma, Sparreboom, Luth en Freije zal dit jaar nieuw werk verschijnen. Daarnaast zijn zowel Jante Wortel als Irene Wiersma opgenomen in de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Optredens
Alle optredens zijn gratis toegankelijk. De tournee begint vrijdag 29 januari om 14.00 uur in de bibliotheek te Bedum, om 15.15 wordt de bibliotheek te Winsum bezocht en om 16.30 uur de bibliotheek Zuidhorn. Zaterdag 30 januari gaat POETS!VROUWEN om 13.00 uur van start te Haren, om 14.15 uur te Veendam en om 15.30 uur te Winschoten. Het optreden op de Vismarkt te Groningen begint zondag 31 januari om 14.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Een overzicht van deelnemende dichters per dag staat hier.

Poëziemarathon
POETS!VROUWEN en de Poëziemarathon worden georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in samenwerking met vele organisaties in stad en provincie Groningen. Een bomvol programma, met 22 activiteiten en 5 exposities!Dit jaar is de Groningse Poëziemarathon tevens het toneel van de landelijke opening van de Poëzieweek, met op woensdag 27 januari de uitreiking van de prestigieuze VSB Poëzieprijs, en op donderdag 28 januari de première van de tournee Hallo Gedicht! van Dichteres des Vaderlands Anne Vegter, en de presentatie van het Poëziegeschenk 2016 door Stefan Hertmans tijdens het avondvullende Daar komen de Vlamingen. Alle informatie over het festivalprogramma is te vinden op www.poeziemarathon.nl/programma.