Nummer 1 poëziefan van Groningen, Ludwig Wagner (geboren Evert) is niet meer. Na jaren van kwakkelen maar desondanks trouwe aanwezigheid bij nagenoeg elke poëtische activiteit in de Stad, ging hij vlak voor Dichters in de Prinsentuin vredig heen.

Ludwig hield het langer vol dan menigeen (inclusief hijzelf) verwachtte. Anderhalf jaar geleden was er al een groots afscheid voor hem georganiseerd. Vele stadse dichters traden nog één laatste keer voor hem op. Omdat het einde telkens maar niet kwam, besloot Ludwig gewoon maar weer te verschijnen bij allerlei voorstellingen. We zagen hem ook vaak scharrelen door de stad, gekluisterd aan zijn rolstoel en af en toe stappend en snakkend naar adem. Tijdens de herdenking van het overlijden van Simon Vinkenoog door zes Groningse dichters werd ook het UMCG, waar Ludwig op dat moment verbleef, speciaal even per bakfiets aangedaan.

Ludwig/Evert was een vaste gast van de Dichtclub in café Marleen. Werd daar soms poëtisch in het zonnetje gezet maar ook wel eens geïmiteerd. Tot groot vermaak van hemzelf, overigens.

Afgelopen maandag (01/08/11) werd Ludwig gecremeerd. Op zijn verzoek traden Anneke Claus en Jan Glas op en werd er gregoriaanse gezongen door een vriend. Er waren aardig wat bekende dichters aanwezig. Gelukkig maar. Op de tonen van een stuk van het Requiem van Johannes Ockeghem zagen we Ludwig’s bijzondere kist zachtjes achter de gordijnen glijden. Een fan minder maar hopelijk weer een filosofische ziel tot rust gekomen.

Die filosofische kant van Ludwig zagen we voor het laatst in actie tijdens de stoepkrijtactie van RuG huisdichter Joost Oomen.
Tussen alle gedichten die toen op straat werden gekrijt, liet Ludwig ook een gedicht van hemzelf neerkrijten.

Faust (Agnus Dei)

Einzig geliebter
erbarme dich keiner
in Blut und Demut
Fass dich zusammen
Fass mich an
Spuck mich aus

De SLAG-redactie condoleert zijn naasten en nabestaanden met hun grote verlies en hoopt dat de stadse dichters hem nog eens zullen eren met een gedichtje hier of daar.

foto:© Coen Peppelenbos. Zie ook zijn bericht ‘Ludwig is dood

Tekst: Sacha Landkroon.

Plechtig afscheid van Ludwig

Geplaatst: wo, 3 augustus 2011