21 mei was het tien jaar geleden dat Driek van Wissen (1943-2010) overleed. De Groninger dichter die in 1976 debuteerde schreef vele bundels en was van 2005 tot 2009 de Dichter des Vaderlands. Vijf jaar na zijn overlijden vond in café Wolthoorn & Co de eerste Driekdag plaats en ook vandaag zou daar op zijn leven getoost worden. Aangezien de Driekdag geen doorgang kon vinden hebben we enkele mensen gevraagd om een herinnering aan Van Wissen te delen met Noordwoord. Hieronder haalt Douwe van der Bijl herinneringen op aan een spontaan optreden.

Driek schreef samen met Jean Pierre Rawie de Rijmkroniek des Vaderlands. Daarvoor waren oude plaatjes nodig. Hij vroeg mij om eens in de boeken van de bibliotheek te zoeken of ik iets geschikts kon vinden. Ik kon inderdaad een paar mooie afbeeldingen vinden. 

Dat leverde mij nog een exemplaar op van de Rijmkroniek: met een door hem geschreven opdracht: “Hier kan men de geschiedenis aanschouwen met de plaatjes van Douwe” 

Mei 2010 vroeg hij mij weer om een paar afbeeldingen voor een nieuw te verschijnen deeltje.  Het was in de Wolthoorn. Opdat ik het niet zou vergeten schreef hij op een bierviltje: Driek bellen. Hij zou kort daarna op vakantie gaan naar Turkije. 

Een dag later liepen Rense Sinkgraven en ik met een groep door de stad voor een literaire wandeling. We stonden voor Café Marleen, thuisbasis van de Dichtclub. Wie kwam daaraan op de fiets? Driek. 

Op ons verzoek stopte hij en droeg voor de verraste groep een tweetal gedichten voor. Daarna weer vlug door want hij moest het vliegtuig halen. Driek riep mij nog toe dat ik de plaatjes niet moest vergeten. Een week later werd ik gebeld door OOG-radio met de mededeling dat Driek in Turkije was overleden en of ik in hun uitzending iets over hem wilde vertellen. Ik weet nog dat mijn eerste reactie was Dat kan niet, want ik heb een afspraak met hem. 

Enfin. Ik heb die avond iets over Driek verteld. Wat ik gezegd heb weet ik uiteraard niet meer. Maar ongetwijfeld zei ik dat ik hem een aardige aimabele man had gevonden. En dat hij met enthousiasme zijn rol als Dichter des Vaderlands had vervuld. Hij reisde stad en land af voor lezingen. Daarbij huldigde hij (naar hij mij ooit vertelde) het lovenswaardige principe: Kleine beurs kleine rekening. Grote beurs Grote rekening. 

Dat viltje heb ik nog jarenland bewaard. Ben het helaas kwijt. 

Douwe van der Bijl was jarenlang werkzaam voor de Openbare Bibliotheek Groningen en presenteert ook na zijn pensionering nieuwe aanwinsten in Douwe serveert.

Foto: Driek van Wissen en Jean Pierre Rawie in de Wolthoorn – Dolf Verlinden

Plaatjes voor Driek

Geplaatst: zo, 24 mei 2020