Philip Rozema (Foto © Reyer Boxem), bachelorstudent neerlandistiek, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij volgt volgt Jephta de Visser op en is de 16e huisdichter van de RUG op een rij.

Hij stak met kop en schouders boven de concurrentie uit. ‘Zijn poëzie is minimalistisch en toch vol overtuigingskracht’, stelt het juryrapport. In het winnende gedicht 450 leden, 1800 ledematen en een nieuwe megastal houdt hij zijn studentenvereniging Navigators een spiegel voor.

Rozema (21) schrijft al gedichten sinds zijn vroegste kindertijd. In groep 8 won hij een landelijke wedstrijd van Poetry International, waarna zijn gedicht Ik Verlang werd afgedrukt op duizenden boekenleggers van de Stichting Kinderen en Poëzie. Hij publiceerde regelmatig in bundels van Doe Maar Dicht Maar en op zijn zestiende veroverde een plaats op de Gouden Lijst als aanstormend talent.

Hij laat zich inspireren door Remco Campert, Lucebert, Toon Tellegen en Charles Bukowski. ‘Die puurheid, dat rauwe, geen poespas, dat trekt me’, zegt hij.

Rozema is gelovig, maar maar dat betekent niet dat zijn poëzie een religieuze boodschap heeft. ‘Soms zit het er wel in, maar meestal onder de oppervlakte. Ik wil mensen niets opdringen.’ Belangrijker vindt hij dat een gedicht raakt, ontregelt.

Als huisdichter hoopt hij ook mensen te bereiken die niet vertrouwd zijn met poëzie. Dat wil hij onder andere doen door filmpjes te plaatsen op YouTube. ‘Je hebt zo duizend views op internet, maar vind maar eens een zaal met duizend mensen.’

Het komend jaar schrijft Rozema gedichten op de website van de UK over de academische wereld, het studentenleven, maar ook over heel andere dingen. Hij treedt voor het eerst naar buiten tijdens de opening van het Academisch Jaar, komende maandag, 31 augustus. Daar draagt hij zijn winnende gedicht voor.

De jury bestond naast schrijver en onderzoeker Doeko Bosscher, dichteres Fieke Gosselaar, huisdichter Jeptha de Visser, Flanor-voorzitter Esmé van den Boom en UK-student-redacteur Tinka Floor.

Een interview dat bovengetekende met Rozema had voor het programma Glasnost is online te beluisteren.

Philip Rozema nieuwe huisdichter Rijksuniversiteit Groningen

Geplaatst: ma, 31 augustus 2015