Schrijfster Pauline Broekema en The Amsterdam Consort zullen zondagmiddag 1 december optreden te Appingedam. In de Nicolaikerk wordt dan de voorstelling De dochter van Meijer opgevoerd. De voorstelling komt voort uit Broekema’s roman Het uiterste der zee. Hierin staat het leven, tijdens de Tweede wereldoorlog, van een Joodse familie uit Appingedam centraal.

Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken vervolgens, gescheiden van elkaar onder. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote joodse familie nog in leven. De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Het is het verhaal van schoften en meelopers. En van stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn, die leefden in verbondenheid.

Broekema schreef zelf het scenario en bij elke voorstelling voegt ze een element toe dat verwijst naar de plek waar het optreden plaatsvindt. Muziek en verhaal versmelten in deze voorstelling als een rode draad aan de tijd. Uitgevoerd worden composities van Hendrik Andriessen, Max Bruch, Antonín Dvořák, Robert Kahn, Theodor Kirchner, Charles Éduard Lefèbvre, Kees Olthuis, Maurice Ravel, Ervín Schulhoff en Dmitri Sjostakovitsj. Simon Burgers schreef nieuw werk voor de voorstelling.

De Dochter van Meijer wordt zondagmiddag 1 december om 15.00 uur opgevoerd in de Nicolaikerk aan de Wijkstraat 30 te Appingedam. De entree bedraagt €7,50 en kaarten zijn te koop bij de VVV Appingedam en de Read shop. Op 1 december zijn kaartjes vanaf 14.00 uur aan de deur te verkrijgen. De voorstelling wordt 13 februari 2020 ook opgevoerd in de Der Aa-kerk.

Foto: Merlijn Doomernik

Pauline Broekema en The Amsterdam Consort in Appingedam

Geplaatst: do, 28 november 2019