Het Belcampostipendium, de tweejaarlijkse schrijfopdracht, van de provincie Groningen en de Post Middendorp prijs wordt vervangen door de Groninger Talentprijs. Nieuw is ook de Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst die de Tine Clevering-Meijerprijs vervangt. De Groninger Cultuurprijs blijft en is gericht op professionals. De winnaars ontvangen alle drie €5000,-.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Groningen slaan de handen ineen bij het uitreiken van cultuurprijzen. Vanaf dit jaar reiken ze gezamenlijk deze prijzen uit. Met de prijzen willen het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Groningen uitzonderlijke prestaties belonen van personen, instellingen of groepen die een opvallende impuls geven aan het Groningse culturele klimaat of personen. Daarnaast willen ze groepen of instellingen in de schijnwerpers zetten die zich in Groningen bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van cultuur en de culturele sector inspireren tot méér en beter. 

Prijzen

  • De Groninger Cultuurprijs. Dit is een prijs voor een Groninger persoon, gezelschap of instelling die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en/of zichtbaarheid van de Groninger kunst en cultuur. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van € 5000.
  • De Groninger Talentprijs wordt uitgereikt aan een bijzonder talent uit de provincie Groningen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van € 5000.
  • Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst (door Cultuurfonds) De Groninger Cultuurprijs voor Amateurkunst is bedoeld voor een amateurkunstenaar of -vereniging die een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd in het afgelopen jaar. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van € 5000. Amateurkunst betekent dat deze persoon of instelling zich niet beroepsmatig bezighoudt met kunst en cultuur.

Tot 30 augustus kunnen mensen kandidaten aanmelden voor een van de drie prijzen. Dinsdag 15 oktober worden er per prijs drie genomineerden bekendgemaakt en op maandagavond 11 november volgt de uitreiking in het Martiniplaza.

De jury bestaat uit Ilona Duits, Maarten Duijvendak, Harrie van den Elsen, Wilbert van de Kamp, Maria Koijck en Guy Weizman.

Foto: Uitzonderlijke prestaties in de loofgangen tijdens Dichters in de Prinsentuin 2017. Reyer Boxem.

Opvolger Belcampo Stipendium gepresenteerd

Geplaatst: vr, 5 juli 2019