Toen de Coronacrisis losbarstte begon de leerstoelgroep Europese Cultuur en Literatuur aan de Rijksuniversiteit Groningen met de serie Cultures of the Crisis. Vrijdagmiddag 3 juli om 15.00 uur wordt de tiende en laatste online lezing uitgezonden. Dr. Florian van Lippert gaat in op de vraag: So What’s the New Normal? Covid-19 and the Quest for a Global Community. Retrospective and Outlook.

Terwijl de Covid-19-pandemie samenlevingen wereldwijd blijft transformeren, wint het idee van een “nieuw normaal” op veel plaatsen en contexten aan kracht. Dit idee kan vanuit verschillende perspectieven worden geanalyseerd, bestreden en bekritiseerd. Betekent “normaal” om door te gaan zoals voorheen, afgezien van de middelen die nodig zijn om het virus te bevatten? Hoe zit het met de wereldwijde ongelijkheden die door de gezondheidscrisis opnieuw worden blootgelegd? Zoals Chime Asonye het onlangs zei in een artikel voor het World Economic Forum: “‘Normaal’ heeft niet gewerkt voor een meerderheid van de wereldbevolking, dus waarom zou het nu gaan werken?”

In deze tiende en laatste lezing van de 2020-serie Cultures of the Crisis. Corona and Beyond, Dr. Florian Lippert zal het ‘Nieuwe Normaal’ bespreken vanuit drie kritische perspectieven: Naast een diagnostische benadering en een discours-kritische kijk op het gebruik van de term, zal Lippert’s belangrijkste focus liggen op de conceptuele basis van het “Nieuwe Normaal”: welke culturele aannames liggen eraan ten grondslag? Waarom lijken velen ernaar te streven? En wat zou een echt “nieuw” alternatief kunnen zijn?

Om deze vragen te bespreken, zal Lippert benaderingen van cultuurwetenschappers zoals François Jullien, Jürgen Link en Zygmunt Bauman toepassen en ook terugkijken op cruciale inzichten en voorbeelden uit de vorige lezingen van de serie.

Om deel te nemen aan de live lezing en Q&A, klik je op de link (gebruik geen Internet Explorer). Eerdere lezingen zijn allemaal te bekijken op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Foto: Sean MacEntee

Online lezing: het nieuwe normaal?

Geplaatst: do, 2 juli 2020