Woensdagavond 13 mei organiseren Studium Generale Groningen en City Central een Engelstalige online leesclub over Ver-geet-mij-niet (The Cut Out Girl) van Bart van Es. Bijzonder is dat Lien de Jong aan de leesclub zal deelnemen. Het boek van Van Es handelt namelijk over hoe zij als Joods meisje onderdook bij diens grootouders.

Oxford-hoogleraar Bart van Es verliet Nederland jaren geleden, maar één verhaal uit zijn kindertijd verliet hem nooit: het verhaal van het jonge Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders verborgen werd gehouden voor de nazi’s. Ze voedden het meisje op als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plots verbroken. Wat is Lientjes verhaal? En wat veroorzaakte die diepe breuk?

Op een dag besluit Van Es Lientje op te zoeken. Ze is inmiddels in de tachtig en woont in Amsterdam. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen, ook al brengen Liens verhalen verschrikkelijke gebeurtenissen aan het licht.

De online leesclub maakt deel uit van de reeks Meet the Dutch waarin de Nederlandse cultuur centraal staat. Aanvankelijk zou Lien de Jong op 14 april in Groningen aanwezig zijn, maar dat optreden is naar het najaar verschoven.

De online leesclub is gratis toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Het boek is natuurlijk bij de Groningse boekhandels verkrijgbaar. Wie bij Boekhandel van der Velde het Engelstalige origineel koopt kan 20% korting krijgen.

Online leesclub over ‘Ver-geet-mij-niet’

Geplaatst: do, 30 april 2020