Het derde seizoen van Onder de vulkaan, de zondagse talkshow in het Grand Theatre, gaat op zondag 18 oktober van start. Coen Peppelenbos en Roos Custers ontvangen maandelijks een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar. Het thema van de eerste aflevering is ‘En dan, wat is natuur nog in dit land?’ en de gasten zijn Gerbrand Bakker, Aaldrik Pot en Saskia Boelsums.

Gerbrand Bakker kwam dit jaar in de reeks Privé-Domein met Knecht alleen, zijn verslag van een heftige depressie. Tussen de pieken en dalen door tuiniert hij, verstaat hij zich met ouders en vrienden en probeert hij grip op zijn leven te krijgen. ‘Eerlijk, onderzoekend, kritisch en dicht op de huid is het,’ schreef de Volkskrant. In het boekje De 3 bestaat niet restaureert en reconstrueert Bakker de wandelroute die langs zijn huis in de Eifel loopt.

Aaldrik Pot verbleef met zijn vrouw vier maanden op Rottumerplaat. Ze brachten het dagelijkse leven op het onbewoonde eiland in kaart in Terug naar Rottumerplaat. Maar misschien is Pot als boswachter nog meer in zijn element, op zoek naar sporen. In Het Prentenboek beschrijft hij samen met René Nauta welke dieren je kunt zien als je het landschap goed leest. Leer beter observeren.

In het Drents Museum is tot 25 oktober 2020 de tentoonstelling Saskia Boelsums – Landscape revisited te zien. Beeldend kunstenaar Saskia Boelsums is de laatste jaren vooral bezig met landschapsfotografie. Boelsums is dit jaar bovendien tot Kunstenaar van het Jaar gekozen. Tijd om haar uit te horen over de techniek achter de foto en om antwoord te krijgen op de vraag: wanneer is een landschap fotogeniek?

De aanpassingen die de coronacrisis met zich meebrengt zorgen voor extra kosten. Daarom is Onder de vulkaan in deze periode iets duurder: €10,- (CJP/student €7,50). Tickets zijn inmiddels verkrijgbaar.

Onder de vulkaan is een productie van stichting Square Web, met financiële steun van het Lirafonds, Uitgeverij Kleine Uil, het Nederlands Letterenfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Onder de vulkaan van start met Gerbrand Bakker

Geplaatst: do, 1 oktober 2020