De zondagse talkshow Onder de vulkaan is totdat de theaters weer opengaan online te vinden. De december editie met Joost Oomen en Haroon Ali werd op Zoom opgenomen en de eerste aflevering van 2021 wordt op een vergelijkbare manier gemaakt. Roos Custers en Coen Peppelenbos verwelkomen een schrijver, een wetenschapper en een kunstenaar. Vanaf zondagmiddag 10 januari 19.00 uur is deze aflevering te vinden op www.onderdevulkaan.

Gekleurde herinnering is het thema van de eerste aflevering van het jaar 2021. Alma Mathijsen schreef ondanks haar jeugdige leeftijd al meerdere goed ontvangen romans en toneelstukken. In haar nieuwste, autobiografische boek Bewaar de zomer diept ze thema’s als de verloren vader, volwassen worden, taal en liefde verder uit. Een psychologisch zelfonderzoek met als focus het huis waar ze in haar jeugd de vakanties doorbracht.

Jacob Jolij, cognitief neurowetenschapper en verbonden aan de afdeling Experimentele en Arbeidspsychologie van de RUG, bestudeert in hoeverre onze waarneming samenhangt met de realiteit. Zijn de dingen die we zien en voelen wel echt? Hij schreef er een boek over, Wat is bewustzijn nou eigenlijk? Zoals hij het zelf zegt: ‘Het beste natuurkundeboek tussen de psychologieboeken.’

Schilder Olphaert den Otter onderzoekt in uiteenlopende reeksen de gevolgen van menselijk handelen op de leefomgeving. Zonder dat de mens in zijn schilderijen figureert, speelt hij – als dader en/of slachtoffer – de hoofdrol in landschappen waar rampen plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Een overzicht van het werk van Den Otter is tot eind februari 2021 te zien in Museum Belvedère in Heerenveen.
 
Een vrijwillige bijdrage is welkom. Eerdere afleveringen van Onder de vulkaan zijn online te beluisteren.

Onder de vulkaan met Alma Mathijsen

Geplaatst: vr, 8 januari 2021