Olivier van Eijk (21), student Filosofie, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2020-2021. Hij maakte indruk op de jury met zijn unieke, eigenzinnige gedichten: ‘Hier geen rijmelarij en romantische zolderkamerlyriek, maar poëzie en spoken word, een eigen geluid in wording.’ Olivier van Eijk is de 22e huisdichter van de RUG en volgt Willem Wierbos op.

Met zijn gedichten wil hij ‘een nieuw perspectief op de wereld om ons heen bieden: ‘Ik denk dat gedichten een onthutsende nieuwe kijk op maatschappelijke en politieke gebeurtenissen kunnen geven.’ Zo schreef hij zijn gedicht ‘Banaliteit van het kwaad’ naar aanleiding van de dood van George Floyd en de Black Lives Matter-beweging. Als huisdichter wil Olivier zoveel mogelijk lezers enthousiasmeren voor poëzie door kennis te delen en beginnende dichters te motiveren: ‘Ik geloof dat poëzie een onbegrepen kunstvorm is die te snel wordt weggezet als oubollig, pretentieus en elitair.’

Olivier verhuisde van Rotterdam naar Groningen om de studie Filosofie te volgen, een fundament dat hij goed denkt te kunnen gebruiken in het schrijven van zijn toekomstige gedichten en romans. Daarnaast is het podium voor hem geen onbekend terrein. Hij speelde in Rotterdam piano in de alternatieve band ‘Mad Messiah’ en organiseert in Groningen maandelijks het open podium Poëzie Met, in de Kapel in het Oude RKZ.  Ook is hij actief bij cultuurorganisatie Urban House, waar hij heeft opgetreden en workshops verzorgt. 

De jury, bestaand uit Ronald Ohlsen, docent Nederlands bij het Talencentrum van de RUG, Rolien Scheffer, voormalig directeur van Noordwoord en Willem Wierbos, huisdichter 2019-2020, is onder de indruk van zijn talent en podiumervaring. ‘Het werk van Olivier is uniek en eigenzinnig. We twijfelen er niet aan veel van hem te gaan horen.’

Opening Academisch Jaar

Olivier van Eijk maakte maandag 31 augustus zijn debuut als huisdichter tijdens de opening van het Academisch Jaar 2020-2021. Het betrof – in verband met het coronavirus – voor het eerst een live gestreamde ceremonie vanuit het Academiegebouw. Het komend collegejaar schrijft hij gedichten voor de website van de RUG en treedt hij op bij talrijke evenementen.

Foto: Reyer Boxem

Olivier van Eijk nieuwe huisdichter RUG

Geplaatst: ma, 31 augustus 2020