C. Buddingh’-Prijs genomineerden Obe Alkema en Roelof ten Napel zullen dit jaar optreden op Dichters in de Prinsentuin. De genomineerden voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut zijn deze week bekend gemaakt. Naast Alkema en Ten Napel zijn ook Roberta Petzoldt en Gerda Blees genomineerd. Laatstgenoemde droeg verleden jaar bij ons voor uit haar debuut Dwaallichten. Obe Alkema studeerde in Groningen en trad in 2013 al eens op in onze loofgangen.

Volgens de jury laat ‘Obe Alkema [in Obelisque] de wereld van de dichter Obe Alkema op schijnbaar maniëristische, glossy-achtige wijze verzuipen in een reeks van boulimisch uitgesmeerde non-evenementen. De holle frasen waarvan de gemiddelde concentratiespanne niet meer dan een banale gedachte bedraagt, zijn daarbij niet te tellen. […] Obe Alkema toont ons de huidige wereld onvervalst, op haar kwetsbaarst, ten prooi aan kritiekloos verlangen naar het verlangen zelf.’

Roelof ten Napel werd met zijn debuut Het woedeboek ook al genomineerd voor De Grote Poëzieprijs, voor de beste Nederlandstalige bundel. De jury van de Buddingh’-Prijs noemt de bundel “een doordachte narratieve compositie over weggaan en terugkeren. De bundel neemt de lezer in klankrijke cadans mee naar plekken waar het verleden versmelt met inzichten uit het heden en toont ons hoe hedendaagse psalmen en gebeden klinken.”

16 juni wordt op Poetry International in Rotterdam bekendgemaakt wie de C. Buddingh’-Prijs wint. De jury van de C. Buddingh’-prijs 2019 bestaat uit Nederlands Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Belgisch Dichter des Vaderlands Els Moors en literauurwetenschapper Kila van der Starre. In totaal werden er 27 debuten ingezonden. Op het weblog Tzum kan je lezen wat de jury schreef over de genomineerde bundels.

De tweeëntwintigste editie van Dichters in de Prinsentuin begint op vrijdagavond 12 juli en duurt tot en met zondag 14 juli.  

Foto’s: Gerda Blees (Reyer Boxem) en Obe Alkema (Olaf Otto)

Obe Alkema en Roelof ten Napel in de Prinsentuin

Geplaatst: vr, 19 april 2019