Zaterdag 8 juni is Groningen weer de hoofdstad van kunst en wetenschap. De Nacht van Kunst & Wetenschap neemt je mee op een interactieve zoektocht naar het onbekende. Soms zie je het staan in Google Maps: een ander Groningen, in zonniger oorden. Suriname: zonnig, vrolijk, muzikaal. Maar ook een land met een koloniaal slavernijverleden.

Groningen, Suriname

Noordwoord organiseert samen met de Nacht van Kunst & Wetenschap het programma Groningen, Suriname in de Groninger Forum Bibliotheek. Moderator Daphne de Bruijn gaat in gesprek met Karin Sitalsing, Guillaume Pool, Arnold Veeman en Jessica de Abreu over de vraag: Wat moeten Groningers lezen om zich in Suriname te wanen? En waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Later op de avond zullen alle sprekers ook afzonderlijk optreden. Schrijver, journalist én Groninger Karin Sitalsing ging op zoek het verhaal van haar voorouders, ‘witte Surinamers’ die bekendstaan als ‘Boeroes’. Guillaume Pool (Paramaribo, 1930) ging in 1964 naar Nederland en vestigde zich in Groningen. Per brief wisselt hij van gedachten met jong schrijftalent Emma Stomp. In poëtische taal onderzoeken ze thema’s als afkomst, leefomgeving en wanneer je je nou eigenlijk ergens thuisvoelt.

Jessica De Abreu zal een Engelstalige lezing verzorgen over The Black Archives, een van de eerste historische archieven in Nederland die zich focust op bronnen vanuit zwarte en andere perspectieven. Antropologe De Abreu was een van de oprichters en is actief bij het New Urban Collective. Arnold Veeman is componist en chansonier, hij kwam als een paar maanden oude baby terecht in een groot en warm boerengezin in Pieterzijl, waar hij zijn liefde voor muziek ontdekte. In deze solo-uitvoering van liedjes van zijn album ‘Klaai’ brengt Veeman verschillende geboortegronden bij elkaar.

Arena

In de arena van de bibliotheek wisselen Dichten met Oma en Goodnight Stories for Rebel Queens elkaar af. Oud-stadsdichter Lilian Zielstra organiseerde twee jaar lang Dichten met Oma: verschillende Groningse dichters bezochten verzorgingstehuizen en ouderenverenigingen in stad en provincie Groningen. De kunstenaars en de ouderen gingen met elkaar in gesprek, ter plekke maakten de dichters poëzie van die gesprekken. Zes dichters dragen de gedichten voor en vertellen over hun ervaringen.

Drag Queen Story Hour is inmiddels een internationaal fenomeen en de naam zegt het al: drag queens lezen voor in bibliotheken, scholen en boekhandels. Kinderen maken zo ook kennis met mensen die zich niks aantrekken van stereotypes en een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar verkleden echt is. Drag Queens Dollywood, Joan von Munroe en Kai Vanguard lezen inclusieve verhalen voor het slapen gaan. Goodnight Stories for Rebel Queens organiseert Noordwoord samen met het Groningen Feminist Network.

Tickets

Kaartjes zijn nu verkrijgbaar en kosten €12,50. Daarmee krijg je toegang tot een programma met meer dan 150 acts bestaande uit wetenschappelijke experimenten, lezingen, workshops, debatten, tentoonstellingen, muziek, theater, dans en voorstellingen op bijzondere locaties in het centrum van Groningen.