Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) heeft een jury samengesteld voor de Kees van der Hoef Prijs 2016. De jury, bestaande uit de voorzitter van SLAG en auteur Anton Brand, Stadsdichter Kasper Peters en winnaar van de vorige editie Marleen Vermooten, heeft de volgende drie nominaties gekozen. De genomineerden hebben de afgelopen jaren een bijdrage van betekenis geleverd aan het literaire klimaat in Groningen en vaak ver daarbuiten.

1. Renée Luth (1979) is dichter (debuut: Pingpongtong) en poëziedocent, ze schrijft mee aan de Doorlopende Leerlijn Poëzie voor het basisonderwijs die door het Poëziepaleis wordt uitgebracht, ze werkt tevens voor Urban House ende Poetry Circle, zit in de redactie van de Poëziemarathon, maakte voor Stichting Beeldlijn een documentaire over Joost Oomen en Pauline Sparreboom, jureert regelmatig, waaronder voor het Hendrik de Vriesstipendium, is bezig met de oprichting van een Kinder-Dichtclub en in januari 2016 verschijnt haar tweede dichtbundel, Preparaat. En dat is nog maar een greep uit de activiteit en van deze literaire duizendpoot.

2. Stichting Poëziepaleis is in 2009 ontstaan uit de fusie tussen Doe Maar Dicht Maar en Kinderen en Poëzie. In 2015 bestaan deze activiteiten respectievelijk 30 en 25 jaar. Poëziepaleis is landelijk actief en organiseert in nauwe samenwerking met het onderwijs al heel lang dichtwedstrijden voor kinderen en jongeren, waarbij jaarlijks twee bundels worden gepubliceerd. Het Poëziepaleis is verantwoordelijk voor de Jonge Dichter des Vaderlands, organiseert samen met Het Nationaal Comité 4 en 5 mei de verkiezing voor de Dichter bij 4 mei, die bij de Dodenherdenking op de Dam en op andere herdenkingsplaatsen optreden. Poeziëpaleis is ook verantwoordelijk voor de verkiezing van de Kinderdichter in Groningen en diverse gemeenten in de provincies Groningen en Drenthe. Ter gelegenheid van haar jubilea heeft men Poëzie geeft Kracht gelanceerd, waarbij dichters op bezoek gaan bij een aantal kinderziekenhuizen in het hele land om met de zieke kinderen gedichten te schrijven.

3. Herman Sandman (1965) was jarenlang redacteur kunst en cultuur bij de Groninger Gezinsbode Momenteel is hij regioverslaggever Noord-Groningen voor het Dagblad van het Noorden. In 2008 ontving hij de Groninger Persprijs. Hij bundelde zijn columns over het leven in Oost-Groningen onder andere in De laatste bus naar Slochteren en De eeuwige Veenkoloniaal. Hij schreef een verhalenbundel, een biografie over Appie Alberts en heeft een biografie over de legendarische voetballer Milko Djurovski in voorbereiding. In 2014 verscheen zijn eerste roman FC Hopeloos. Samen met Frank den Hollander schreef hij Inburgeringscursus Groningen en Wandelcursus Groningen. Herman heeft een veelgelezen blog. In 2008 verscheen van zijn hand Arcadia der Poëten, Het literaire leven in Groningen 1945-2005 een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die wil begrijpen waar de unieke literaire positie van Groningen vandaan komt.

Op 22 december kiezen medewerkers, bestuursleden en vrijwilligers van Stichting Literaire Activiteiten Groningen de winnaar van de Kees van der Hoef Prijs 2016. De prijs, bestaande uit €250,- en een pond paling, zal worden uitgereikt op 3 januari, de verjaardag van Kees van der Hoef.

De foto is van Jan Glas.

Nominaties Kees van der Hoef Prijs 2016

Geplaatst: di, 17 november 2015