Dimitri Verhulsts roman De laatkomer wordt bewerkt tot toneelstuk. Het Noord Nederlands Toneel (NNT) zal in het seizoen 2014-2015 met het toneelstuk de grote theaters van Nederland aandoen. Het NNT is één van de vier grote theatergezelschappen van Nederland.

De roman De laatkomer ontving lovende kritieken en inmiddels zijn er al 60.000 exemplaren van verkocht. Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste hedendaagse schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Met zijn optreden bij Pauw & Witteman afgelopen mei, waar hij met Fred Teeven in discussie ging over het woord ‘illegalen’, maakte veel los en bestendigde zijn reputatie van geëngageerd auteur.

De laatkomer vertelt het verhaal van een man die wraak neemt op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent.

Ola Mafaalani, artistiek directeur van het NNT, zal de regie voor het toneelstuk van De laatkomer verzorgen. Ook zij staat erom bekend maatschappelijke thema’s in haar voorstellingen voor het voetlicht te brengen , met het NNT bracht zij eerder al grote klassieke stukken op de planken, zoals Medea, La Divina Commedia, Hamlet en Misdaad en Straf. De cast voor de voorstelling zal later bekend worden gemaakt door het gezelschap.

Na het lezen van De laatkomer schreef ze in een brief aan de auteur dat ze ziet ‘hoe om haar heen mensen als ze oud en overbodig zijn, worden weggezet in tehuizen en hoe mensen als ze nog vitaal zijn verdwijnen in hun werk en leven volgens verwachtingen van anderen. In De laatkomer lukt het Désiré Cordier daar op de valreep en met grote vitaliteit aan te ontsnappen. Hij ontdekt de kinderlijke vrijheid om elke logica die het leven dicteert met een intens gelukkige vorm van anarchie te bestrijden. De meesterlijke truc om zijn leven speels te spelen, de durf amoreel te zijn, de creativiteit om het leven op de valreep te vieren vormen een geweldig vertrekpunt voor een theaterbewerking.’

Dimitri Verhulst is behalve van De laatkomer bekend van bejubelde en veel verkochte romans als De helaasheid der dingen, Godverdomse dagen op een godverdomse bol en Mevrouw Verona daalt de heuvel af.

NNT maakt toneelstuk van boek Verhulst

Geplaatst: do, 5 september 2013