Samen met Noordwoord organiseert het NNT een online leesclub. Dinsdag 21 april bespreken we Strovuur van Gerwin van der Werf.

In Strovuur besluit de zeventienjarige Fay aan het einde van een bloedhete zomer om met haar neef Elvin naar Parijs te reizen. Fay draagt een groot verdriet met zich mee, Elvin heeft een kort lontje, en zijn Mitsubishi Sapporo heeft zijn beste tijd gehad. Ze komen dan ook al snel in de problemen: een hoop pech en vreemde ontmoetingen op het sinistere Vlaamse en Franse platteland maken van de reis een beproeving. Als Fay een zestiende-eeuws koorboek uit een klooster steelt, dreigt de boel te escaleren. Maar wat gebeurt er echt en wat zit er in Fays hoofd?

Onze host Cora zei over Strovuur: Het lijkt me goed om in deze tijd van beperkte bewegingsvrijheid een reisverhaal te lezen. Zodat we toch nog een beetje de wereld kunnen ontdekken, maar dan in ons hoofd.

Het boek haakt aan bij de voorstelling Before / After waarin ook wordt ingezoomd op het kleine en alledaagse. Theater begint vaak bij tekst. Voor een voorstelling op de vloer wordt gezet lezen de makers. En niet alleen het script, maar tevens – ter verdieping en inspiratie – een hele berg aan romans, essays en artikelen over het onderwerp van de voorstelling.

Tijdens de digitale bijeenkomst kan je via de livestream meepraten. Vanuit je eigen huis, in pyjamabroek met een kop thee kun je bespreken hoe ver je bent, je favoriete quote noemen, de motivaties van dat ene personage of de mogelijke betekenis van die ingewikkelde metafoor met elkaar bediscussiëren. NNT’ers praten mee.

Cora Ziengs, productieleider en managementassistent bij Noordwoord, zal als host optreden. In 2018 studeerde ze af van de bacheloropleiding Kunsten, Cultuur en Media waar ze zich specialiseerde in literatuur en verhalen. Haar bachelor wijsbegeerte had ook een literaire inslag door middel van een minor in taalfilosofie en een scriptie over onder andere Derrida.

De leesclub is te vinden op facebook.

NNT Leesclub leest ‘Strovuur’

Geplaatst: wo, 1 april 2020