Deze maand gaan twee nieuwe open podia van start in Groningen. Stadsdichter Renée Luth presenteert donderdag 30 januari de eerste editie van Lutje Poetry in het Forum. Aanstaande woensdag gaat het open podium Kladblok in New Orleans van start in het gelijknamige jazzcafé.

Kladblok in New Orleans komt voor uit het Groningse tijdschrift Kladblok dat maandelijks verschijnt. Woensdag 15 januari presenteren een zestal dichters het eerste nummer van 2020. Hubert Klaver, Kevin Bokom, Remda Spoelstra, Eddy Wullink, Gerard Rozeboom en Janne Meermin zullen tussen 20.30-21.30 uur het podium van Jazzcafé New Orleans aan de Gelkingestraat 17 betreden. Het open podium zal elke derde woensdag van de maand plaatsvinden.

Lutje Poetry

Lutje Poetry vervangt het gebruikelijke spreekuur van de stadsdichter in de bibliotheek. Elke laatste donderdag van de maand presenteert Renée Luth een aantal dichters en er is ook een open mic voor nieuw talent. Luth wil een zo gevarieerd mogelijke dichterswereld te laten zien en ondertussen alle verschillende initiatieven meer aan elkaar te verbinden.

Voor de eerste editie van Lutje Poetry nodigde Luth dichters uit alle geledingen van de Groningse literatuur. Zo gaat voormalig kinderdichter Famke Gussenhoven optreden, maar ook Cissy Joan en Mauricio van Urban House Groningen. Charlotte Beerda, de eerste wijkdichter van Groningen doet mee, en Atze van Wieren van dichterscolectief WP 99. Andere namen op het programma zijn voormalig stadsdichter Lilian Zielstra, Aly Freije, RUG Huisdichter Willem Wierbos, Ânne de Jong en Ike Krijnen van Spoken Agency Amsterdam die speciaal voor Lutje Poetry naar Groningen komt.

27 februari en 28 maart vinden de volgende edities van Lutje Poetry plaats. De optredens vinden op de derde verdieping plaats tussen de boeken en beginnen om 19.30 uur. Aangezien er maar plek is voor vijftig mensen wordt het aangeraden om op tijd te komen.

Dichters die bij een van de twee open podia willen optreden kunnen contact opnemen met de organisatie. Voor de open mic bij Lutje Poetry is aanmelden niet nodig. Naast deze podia is er ook Poëzie MET in Theater de Kapel. De dichtclub in de Kroeg van Klaas nodigt maandelijks ook een gastdichter uit.

Nieuwe open podia in Groningen

Geplaatst: vr, 10 januari 2020