Vrijdag 13 oktober begint het 17e seizoen van De Literaire Hemel. Als vanouds worden drie schrijvers geïnterviewd door Albert Haar en Annette Timmer.

Aan tafel zitten Marijke Schermer, haar roman Noodweer staat op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, Bennie Roeters, die de roman Tjerk schreef over de omstreden Drentse amateurarcheoloog Tjerk Vermaning en Petra Teunissen. Zij promoveerde onlangs op de biografie van Clare Lennart (1899-1972). In Voor ’t gewone leven ongeschikt laat ze zien dat deze bijzondere vrouw en haar tijdloze thematiek onterecht zijn vergeten.

Marijke Schermer (foto: Tessa Posthuma de Boer) is roman- en toneelschrijver en artistiek directeur van Oostblok, theater in Amsterdam-Oost. Ze groeide grotendeels op in Groningen. In haar tweede roman Noodweer schetst ze een scherp en meedogenloos portret van een vrouw die zich vastdraait in goede bedoelingen en de onwil zich door een trauma in de luren te laten leggen. ‘Dat de roman hard aankomt, heeft behalve met de secure opbouw van het drama te maken met de menselijkheid van de personages,’ aldus Marja Pruis.

Bennie Roeters publiceerde eerder scenario’s, theaterteksten en vier romans, waarvan Gagarins Engelen bekroond werd tot Beste Groninger Boek van 2010. Nu heeft hij zich verdiept in Tjerk Vermaning, die in 1987 in Assen overleed. Vermaning was een selfmade expert die met zijn vondsten in de jaren zestig en zeventig de geschiedenis van ons land met duizenden jaren verlengde. Hij was zeer eigengereid, wat hem in conflict bracht met de gevestigde orde. En hij was bereid alles op te offeren, zijn vrouw en dochter, om zijn gelijk te bewijzen. In Tjerk koppelt Roeters zijn leven aan dat van de wetenschapper Hermen Hermsen (Tjalling Waterbolk).

Petra Teunissen schreef Voor ’t gewone leven ongeschikt. Een biografie van Clare Lennart. De schrijfster was een authentieke figuur met een complexe persoonlijkheid. Haar romans, zoals De ogen van Roosje en Serenade uit de verte, werden tijdens haar leven door een breed publiek gelezen en bewonderd, maar drongen slechts gedeeltelijk door tot de ‘officiële letterkunde.’
‘Je zult zien als ik dood ben, zijn ze me zo vergeten,’ zei Clare Lennart. En inderdaad is haar oeuvre, waaronder twee Boekenweekgeschenken, columns en ook kinderboeken, snel in de vergetelheid geraakt. In haar proefschrift maakt Petra Teunissen duidelijk hoe het komt dat zij is onderschat.
Het boek kreeg vier sterren in De Volkskrant.

Dit najaar worden er ook programma’s georganiseerd met Marjolijn van Heemstra, Rouke Broersma en Jannie Regnerus (vrijdag 10 november) en met Murat Isik, Hanneke Boonstra en Tilly Hermans (vrijdag 8 december)

De avonden beginnen telkens om 20.30 uur in Café de Amer te Amen. De entree tot de Literaire Hemel bedraagt € 15,-.

Nieuw seizoen De Literaire Hemel van start

Geplaatst: wo, 27 september 2017