Is er toekomst voor het Gronings? Deze vraag staat onder meer centraal tijdens de negende editie van de Dag van de Grunneger Toal. Zaterdag 17 maart vinden er in de Groninger Archieven zo’n dertig optredens plaats van muzikanten, schrijvers en wordt er volop gediscussieerd. Groningstalige auteurs die optreden zijn Jan Glas, Henk Puister, Rik Andreae, Willem Tjebbe Oostenbrink, Nina Werkman, Bé Puister, Are Meijer, Tonko Ufkes en Annie Martens.

Tijdens de Dag gaan onder meer Goffe Jensma, Jan Glas en Marlene Bakker met elkaar in gesprek over hoe wetenschap en kunst het dialect beïnvloeden. Louis Stiller zal vertellen over de kaart Leesbaar Groningen,  Willem Tjebbe Oostenbrink en Are Meijer nemen de luisteraar mee op een tocht door het Westerkwartier en Grunnegs literair tiedschrift Oader organiseert een literair café in het restaurant van Cascadeplein 10.

Ook zijn er optredens van muzikanten als Bert Hadders en Jan Veldman. Piet Reitsema geefteen spoedcursus Gronings en Christopher Bergmann spreekt over de vragen die zoal voorbij komen als een nieuw Gronings woordenboek wordt besproken. Natuurlijk is er ook een boekenmarkt en worden er Groningse gerechten aangeboden.

De Dag van de Grunneger Toal vindt zaterdag 17 maart plaats in de Groninger Archieven (Cascadeplein 4 en 10) en begint om 11.00 uur. Het programma is om 16.00 uur afgelopen en de toegang is de gehele middag gratis. Het volledige programma is te vinden op Webloug.

Foto: Jan Glas tijdens Dichters in de Prinsentuin (Reyer Boxem).

Negende Dag van de Grunneger Toal in de Groninger Archieven

Geplaatst: vr, 16 maart 2018