April is de maand van de filosofie, door heel Nederland en Vlaanderen worden er filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd. Leeuwarden en Groningen doen ook mee. Vrijdag 16 april zal de Groningse nacht van de filosofie  plaatsvinden met als ondertitel Het uur van de waarheid. Onder andere Kwame Appiah, Trudy Dehue, Stine Jensen zullen daar te gast zijn. Op donderdag 22 april wordt de Friese Nacht van Filosofie georganiseerd met als thema ‘De natuur was hier.’ Beide festivals zullen online plaatsvinden.

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie gaan de sprekers op zoek naar de waarheid, de grap en het goede in de mens in een volledig online programma met filosofische gesprekken en discussies. Welke kant gaat het op? Wie spreekt de waarheid? Is waarheid voor iedereen hetzelfde? Hoe geloofwaardig is de wetenschap?

Bij de Friese Nacht van de Filosofie zal onder andere Eva Meijer spreken. Zij is filosoof en schrijver, haar filosofische werk gaat grotendeels over taal, sociale rechtvaardigheid en over de politieke stem van dieren. Tijdens de Nacht van de Filosofie vertelt Meijer hoe we kunnen leren hopen in een wereld die vergaat. Met fragmenten uit haar essay Vuurduin neemt ze de bezoekers mee naar de wereld van natuur en cultuur.

Beide programma’s zijn online te volgen. De Groningse Nacht van Filosofie vindt op 16 april van 20.00 tot 23.00 uur plaats. Een kaartje kost tien euro en is te bestellen via de website van het Forum. De Friese Nacht van Filosofie op 22 april is van 20:15 tot 22:15 te bekijken. De toegang is geheel gratis en je kan je via de website van Dbieb aanmelden.

Foto Eva Meijer: Merlijn Doomernik

Nachten van de filosofie

Geplaatst: wo, 14 april 2021