Deze zomer vindt de vierde editie van het project Monnikenwerk plaats. Vijftien kunstenaars, waaronder dichter Aly Freije, werken zes woensdagen van 14 juli t/m 18 augustus in een eigen gekozen kerk in het noorden van Groningen en Friesland. De stille ruimte van een middeleeuwse kerk kan hen inspiratie bieden. Aan het einde van de dag zijn bezoekers welkom om in iedere kerk het werk van de kunstenaar te ervaren.

De organisatie heeft drie routes samengesteld. Naast twee Groningse routes is er een Friese route. De oostelijke route voert langs de kerken van Eenum en Leermens waar dichter Aly Freije en fotograaf en beeldend kunstenaar Annemarie van Buuren onderzoeken wat de invloed is van elkaars medium op eigen werk. Welke nieuwe betekenissen ontstaan er in de tussenruimtes tussen woord en beeld? Een andere kunstenaar die aan de oostelijke route deelneemt is Marijk Gerritsma. In de kerk van Wirdum geeft ze dode vogels een nieuw leven in haar vogelboeken.

Wie de noordelijke route in Groningen volgt kan de kerk van Eenrum bezoeken. Josefien Alkema liet zich inspireren door middeleeuwse getijdenboeken en nodigt het publiek uit om bij te dragen aan een hedendaags getijdenboek. Alle kerken langs de routes zijn op de woensdagen 14, 21 & 28 juli en 4, 11 & 18 augustus te bezoeken. Op de website van Monnikenwerk is informatie te vinden over de routes en deelnemende kunstenaars.

Monnikenwerk van vijftien kunstenaars

Geplaatst: di, 13 juli 2021