In de sobere ruimte van een middeleeuwse kerk werken tien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk – kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren. Dichter Aly Freije is een van de deelnemende kunstenaars.

Dit is de tweede editie en ook nu hopen de deelnemers samen met bezoekers te ontdekken waartoe de verstilde sacrale ruimte van een kerk uitnodigt. Omdat vorig jaar voor zowel kunstenaar als bezoeker een ontroerende ervaring was, doen dit jaar in negen kerken tien kunstenaars mee.

Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 17, 24 & 31 juli en 7, 14 & 21 augustus. Ronde Noord loopt van Baflo, Den Andel, Saaxumhuizen, en Eenrum naar Westernieland. Ronde Oost is in Loppersum, Eenrum, Leermens en Westeremden. De kerken zijn open voor bezoek van 17.00 tot 20.00 uur. Eenrum is op 24 juli, 7 en 21 augustus open tot 19.45.

Aly Freije werkt in de kerk van Den Andel aan de Streekweg 34. Elke woensdag laat ze tussen 17.00-20.00 uur zien hoe ze aan het werk is geweest en draagt ze voor uit eigen werk. De ruimte van een middeleeuwse kerk, de geschiedenis van mensen die hier samen kwamen en het landschap rondom de kerk vormen de inspiratie voor het nieuwe werk dat daar hopelijk tot stand komt.

Meer informatie over de deelnemende kunstenaars en twee wandelroutes is te vinden op de website monnikenwerk.nu. Via de website berichten de kunstenaars ook over de voortgang van hun werk.

Foto: Gouwenaar.

Monnikenwerk: kunstenaars aan het werk in een Groningse kerk

Geplaatst: do, 18 juli 2019