Mijlpalen in de literatuur is een lezingenreeks van de Schrijversvakschool Groningen en het Forum Groningen. Dit seizoen komen zeven Nobelprijswinnaars aan bod. Elke keer wordt één van hun romans uitgebreid besproken, waarbij de bezoeker van de lezing uitgenodigd wordt tot discussie over de betekenis van de schrijver en het boek. De lezingen worden gehouden door Coen Peppelenbos, Roos Custers, Aletta Beckers en Koen Schouwenburg. De reeks trapt donderdagavond 29 oktober af met een bespreking van Narziss en Goldmund van Herman Hesse.

Sommige boeken worden door elke generatie opnieuw gelezen. Nieuwe schrijvers ontlenen steeds weer opnieuw inspiratie aan deze klassiekers. De Nobelprijs voor literatuur geldt als de hoogste eer voor een schrijver maar levert deze bekroning ook automatisch klassiekers op? De Nobelprijswinnaars die eruit worden gelicht wonnen de prijs tussen 1946 en 2004.

Narziss en Goldmund (1930) gaat over een vriendschap tussen twee mannen, die volstrekt van elkaar verschillen. Goldmund is voorbestemd om monnik te worden, maar hiervoor is hij helemaal niet geschikt en hij trekt de wijde wereld in om uiteindelijk kunstenaar te worden. Narziss is een wetenschapper, die een heel gedisciplineerd leven leidt en Goldmund te hulp schiet als hij in de problemen komt. Door de geschiedenis van hun vriendschap, die zich afspeelt in de middeleeuwen, laat Hesse de tegenstelling tussen ratio en emotie en tussen gevoel en verstand duidelijk uitkomen.

Later dit seizoen worden boeken besproken van John Steinbeck, Toni Morrison, Ernest Hemmingway, Elfriede Jelinek, Boris Pasternak en Albert Camus. De entree bedraagt €10,-, maar studenten van de Schrijversvakschool krijgen korting. Een overzicht van alle lezingen is te vinden op de website van het Forum.

Foto: Herman Hesse – Wikipedia

Mijlpalen in de literatuur bespreekt Nobelprijswinnaars

Geplaatst: vr, 9 oktober 2020