21 mei was het tien jaar geleden dat Driek van Wissen (1943-2010) overleed. De Groninger dichter die in 1976 debuteerde schreef vele bundels en was van 2005 tot 2009 de Dichter des Vaderlands. Vijf jaar na zijn overlijden vond in Café Wolthoorn & Co de eerste Driekdag plaats en ook vandaag zou daar op zijn leven getoost worden. Aangezien de Driekdag geen doorgang kon vinden hebben we enkele mensen gevraagd om een herinnering aan Van Wissen te delen met Noordwoord. Hieronder vertelt Inge Boulonois hoe hij online wordt herdacht en voortleeft.

Het enige Nederlandse podium voor light verse en gebonden poëzie hetvrijevers.nl vond dat 21 mei 2020, Drieks tiende sterfdag, niet ongemerkt voorbij kon en mocht gaan. Aan de dichters van deze site werd gevraagd om voor die speciale dag een gedicht voor Van Wissen te schrijven. Dat leverde een fraaie reeks bijdragen op die daar nu online te lezen zijn.

Driek neemt, samen met andere coryfeeën uit de lightversewereld, een belangrijke plaats in het lightverselandschap in. Hij is voor dichters een bron van inspiratie, een lichtend voorbeeld en, door zijn karakteristieke verschijning, een gewild ‘onderwerp’. Het platform van Het vrije vers bestaat ruim een decennium en heeft een forum, waar dichters die dit genre beoefenen, bij elkaar komen.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, heeft Het vrije vers onlangs een jubileumbundel uitgegeven: Er is light! Tien jaar gebonden (MijnBestseller, 2020). Vanzelfsprekend komt Drieks naam daar regelmatig in voor. Zo dichtte Frank van Pamelen over diens begrafenis: ‘Begraven worden, Driek, dat geeft geen pas / Jij had vandaag verdorie moeten róken’.

Ook op gedichten.nl wordt Driek al jaren in ere gehouden. Indertijd werden zijn snelsonnetten niet alleen in het Dagblad van het Noorden gepubliceerd. Dagelijks verscheen een snelsonnet op die site. Die traditie wordt tot nu aan toe voortgezet door zeven dichters, een voor elke dag van de week. Het merendeel van de snelsonnettiers was of is actief op Het vrije vers.

Een snelsonnet is een ingekort sonnet: zes regels met voorgeschreven metrum en eindrijmschema. De laatste twee regels vormen a.h.w. de uitsmijter die het voorgaande op humoristische wijze belicht. Driek wist als geen ander ook aan minder aangename actualiteiten een geestige draai te geven. Daar was hij ronduit meesterlijk in. Niet alleen qua spitsheid en humor trouwens, maar ook qua vormbeheersing.

Uit al Drieks werk spreekt vakmanschap, dichtplezier en liefde voor taal. Hans Manders schreef over de dichtkunst van Driek:

Een metrum, rijm, voor velen hindernissen 
zag hij juist als een doel, een soort van plicht.     
Met vaste vorm hield hij de verzen licht   
en wist zo onze blik vaak te verfrissen. 
Driek wordt nog steeds door velen gemist.

Zelfs door het mooiste meisje van de klas. Daan de Ligt beschreef haar gevoel in zijn gedicht ‘Tabee Driek’: ‘het valt haar zwaar, het lieve kind / ze had hem heimelijk bemind’. En Theo Danes dichtte: ‘Dat we nu van Wissen extra missen want zijn pen / Had ook met corona raad geweten’.

Gelukkig leeft Driek van Wissen in werken van dichters onverwoestbaar voort.

Inge Boulonois schrijft light verse en serieuze poëzie, ze was stadsdichter van Heerhugowaard  en is sinds vorig jaar een van de redacteuren van Het vrije vers. ingeboulonois.nl

Foto: Driek van Wissen tijdens Dichters in de Prinsentuin 2007 – Dolf Verlinden

Wie de gedichten van Frank van Pamelen, Ben Hoogland, Theo Danes, Otto van Gelder, Remko Koplamp, Inge Boulonois, Adjudant B, Jaap Bakker, Frits Criens, Niek Kalberg en Wim Meyles over Van Wissen wil lezen kan op hun namen klikken.

Met vaste vorm hield hij de verzen licht

Geplaatst: zo, 24 mei 2020