Literaturia, het literaire festival binnen Noorderzon, bestaat tien jaar en viert dat met een extra feestelijk programma dat plaatsvindt in de Desdemona Tent en een container aan de Leliesingel. Reizen lijkt een terugkerend thema te zijn: er is een programma over Iran, Jantina Wijnja komt vertellen over haar reis door Nederland en Ruth Mellaerts over haar verhalenbundel Soms ben ik een ontdekkingsreiziger. Bas Steman en Frank Heinen schrijven beiden over wielrennen en  de jongens van Oog op Nederland zullen ongetwijfeld ook avontuurlijk zijn aangelegd.

Vrijdag 18 augustus: Winterjong | De Tragikomische Dierenriem

Schrijver Boris de Jong en pianiste Jelke Smit geven een bruisend theaterconcert waarin ‘de hoop en de misantroop elkaar in relaxed tempo afwisselen’. De Tragikomische Dierenriem begint om 21.00 uur in de Desdemona Tent.

Zaterdag 19 augustus: Parade van de poëzie

In samenwerking met Awater en Poetry International duikt Literaturia in de poëzie. Onder leiding van Merijn Schipper vinden er, in de Desdemona Tent, vier afleveringen plaats. Van 15.00 – 16.00 uur wordt het grote poëtische toekomstproject “Gedichten voor later” gelanceerd: 50 dichters schrijven 50 gedichten die pas over 50 jaar kunnen worden gelezen. Daarna volgen: de masterclass ‘De Kunst van het Recenseren’, het vertalen van gedichten naar film en de anderhalf uur durende Parade van de Poëzie.

Zondag 20 augustus: Lidewijde Paris en Nhung Dam

Zondagmiddag neemt redacteur en uitgever Lidewijde Paris neemt ons op haar kenmerkende bevlogen manier mee in de wereld van het lezen, doorgronden en genieten. Zondagavond speelt acteur en auteur Nhung Dam de voorstelling Duizend vaders.

Maandag 21 augustus: Te gast in Iran

Nafiss Nia (ook te gast bij Parade van de Poëzie), Sahand Sahebdivani, Narcis Zohrehnassab, Firoozeh Farjadnia en Naser Fakhteh verzorgen samen ze een warme avond met klassieke en moderne voordrachten waarmee ze de Perzische cultuur naar de Desdemona Tent brengen.

dinsdag 22 augustus: Nederland Nu

Vanaf 22 augustus vinden de Literaturia voorstellingen plaats in een container aan de Leliesingel. Multimediaal muzikant Jan Klug en tapdanser Peter Kuit verwoorden de stemmen van de mensen die schrijfster en onderzoeker Jantine Wijnja op haar reis door Nederland tegenkwam.

Woensdag 23 augustus: Soms ben ik een ontdekkingsreiziger

Schrijfster Ruth Mellaerts maakte samen met de illustrators Toon Delanote en Charlotte Peys de prachtige verhalenbundel Soms ben ik een ontdekkingsreiziger en brengen het boek tot leven in een korte voorstelling. Soms ben ik een ontdekkingsreiziger wordt viermaal opgevoerd.

Donderdag 24 augustus: Oog op Nederland | De fascinatie van fascinaties

De drie mannen van het Groningse literaire tijdschrift Oog op Nederland, Kasper van Hoek, Oscar Borsen en Marcel Imthorn, leggen in vier voorstellingen hun fascinatie voor fascinaties uit. Joost Oomen, Lilian Zielstra en Albert Westerhoff doen mee.

Vrijdag 25 augustus: De Aankomst van De Kleine Heinen

Bas Steman is wielrenner, schrijver van de wielerroman De Aankomst. Frank Heinen is auteur van het wielerwoordenboek De Kleine Heinen. Verwacht fietsverhalen van twee heren vol goesting, met een fiets en een horizon.

Zaterdag 26 augustus: Lilian Zielstra, Esmé van den Boom, Emma Bos, Jacco Hage en Kerstin Hummel

Lilian Zielstra, de stadsdichter van Groningen, sluit Literaturia in stijl af. Samen met UG Huisdichter Esmé van den Boom en de (voormalige) kinderdichters Emma Bos, Jacco Hage en Kerstin Hummel maakte ze een voorstelling die viermaal wordt opgevoerd in de Literaturia container.

Foto: Reyer Boxem

Meer dan zestig auteurs op Noorderzon

Geplaatst: do, 17 augustus 2017