Op vrijdag 22 juli start de negentiende editie van Dichters in de Prinsentuin, het grootste poëziefestival van Nederland en Vlaanderen. Meer dan zestig dichters uit Nederland, België, Groot-Brittannië en Macedonië zullen naar Groningen afreizen. Gevestigde namen als Hagar Peeters, Erik Jan Harmens en Lize Spit treden zij aan zij op met jong talent als Luuk Wojcik, Esther Porcelijn en Coen Cornelis.

Internationale openingsavond: van Mesopotamië naar Mars
Het festival barst vrijdagavond los in de Puddingfabriek, waar bezoekers worden meegenomen van Mesopotamië naar Mars. Van de oudst bekende poëzie in het Gilgamesj-epos reizen we naar Macedonië en Engeland om daarna de blik naar Mars te verleggen. Jan Baeke schreef speciaal voor Dichters in de Prinsentuin een reeks gedichten in de toekomstige traditie van deze planeet.

Jean Pierre Rawie, Lize Spit, Ester Naomi Perquin e.v.a. in de Prinsentuin
De zonovergoten Prinsentuin is zoals gewoonlijk het poëtische epicentrum van Groningen. Het vrij toegankelijke programma op zaterdag- en zondagmiddag (23 en 24 juli) combineert de meest bekende dichters op het Theeveld met intieme voordrachten in de befaamde Loofgangen. U vindt hier de namen die de komende jaren nog vaak genoemd zullen worden naast de dichters die al eerbiedig worden nagewezen (‘Kijk, daar loopt Jean Pierre Rawie’). De middagen worden geopend door de Groningse dichters Jane Leusink en Jean Pierre Rawie en afgesloten door de Vlaamse dichters Charlotte Van den Broeck en Lize Spit. Ook Menno Wigman, Ester Naomi Perquin en vele anderen zijn van de partij.

Tin Men and the Telephone – neem je smartphone mee!
Op zaterdagavond 23 juli is de Puddingfabriek het toneel van Tin Men and the Telephone. Dit jazzkwartet gebruikt de smartphones van het publiek om kruispunten te vinden tussen melodie, ritme en gesproken woord. De bezoekers bepalen met een app welke richting het concert opgaat. Een spannende muzikale reis met een onbekende bestemming.

Manifest ‘De onderbuik spreekt’
De dichters Maarten van der Graaff en Dean Bowen zullen tijdens het festival aan een manifest werken. Onder de titel ‘De onderbuik spreekt’ onderzoeken ze wat al dat poëtische geweld en genot bij de bezoeker fysiek teweeg brengt. Met een voordracht van dit manifest wordt het festival op zondagmiddag 24 juli in de Prinsentuin afgesloten.

Kaartverkoop en bloemlezing
De middagen in de Prinsentuin zijn vrij toegankelijk. Toegangskaarten voor de openingsavond à €5,- en Tin Men and the Telephone à €7,50 zijn alleen aan de deur én in de Prinsentuin te koop. Wees er dus snel bij! Als souvenir kunt u voor slechts €7,50 de bundel De Branie aanschaffen met daarin werk van alle optredende dichters. Een bloemlezing om u te vergezellen richting de feestelijke twintigste editie van Dichters in de Prinsentuin, die plaatsvindt van 14 tot en met 16 juli 2017.

Meer informatie over het festivalprogramma van Dichters in de Prinsentuin 2016 op www.dichtersindeprinsentuin.nl.