Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en werkcolleges voor studenten (van binnen en buiten de RUG) die hun schrijftalent verder willen ontwikkelen. Dit jaar is de gastschrijver Mathijs Deen. In een serie lezingen vertelt Deen alles over het niemandsland tussen feit en fictie waar een schrijver in rondwaart, en hoe hij daar zijn weg in vindt. De lezingen beginnen om 20.00 uur, zie sggroningen.nl voor meer informatie en de locaties.

13 september 2021 – 20.00-21.30 – Schrijven in niemandsland: Mathijs Deen gaat met hoogleraar Mathijs Sanders in gesprek over zijn werk, zijn achtergrond, zijn liefde voor literatuur, radio, feit, fictie en alles ertussenin.

20 september 2021 – 20.00-21.30 – Het niemandsland tussen feit en fictie: Schrijver Mathijs Deen gaat op zelfonderzoek uit. Heeft een schrijver de verantwoordelijkheid om duidelijk te maken wat feit en wat fictie is? Overschrijdt hij zelf een grens door deze twee te combineren? Of is het tijd voor een nieuw genre waarin bewoners van dit ‘niemandsland’ een thuis vinden?

27 september 2021 – 20.00-21.30 – De lege plekken in het hoge gras: De personages in Deens boeken verzwijgen vaak meer dan ze vertellen. De schrijver gaat in deze lezing na waarom dat zo is. Hij vertelt over zijn jeugd, favoriete schrijvers en de invloed van radiowerk op zijn schrijven.

4 oktober 2021 – 20.00-21.30 – De natuur als mens: In dit college vertelt Deen over de invloed die de natuur heeft op zijn personages. Hij beschrijft de wereld om ons heen alsof zij zich actief om ons bekommert, of ons even actief naar het leven staat.

Mathijs Deen werd geboren in Hengelo en groeide op in Boekelo. Hij studeerde Nederlands aan de RUG en gaf er vier jaar lang les in Neerlandistiek. Zijn eerste boeken kwamen uit bij Uitgeverij Passage. Deen heeft een grote liefde voor zowel schrijven als radio maken. Voor velen is hij een vertrouwde stem door de documentaires die hij maakte voor de VPRO-radio en de luisterboeken die hij voorleest. Zowel in zijn meest recente boek Over oude wegen, waarin hij schrijft over de wegen die Europa verbinden, als in zijn bejubelde De Wadden, gebruikt Deen onverwachte personages en gebeurtenissen om het heden en verleden van uiteenlopende plekken op aantrekkelijke wijze met elkaar te verbinden.

Mathijs Deen over het niemandsland tussen feit en fictie

Geplaatst: di, 31 augustus 2021