Groningen – Marrah van der Heijden (11 jaar) van de Groningse Schoolvereniging is de zesde Kinderdichter van Groningen. Marrah mag deze titel een jaar voeren en werd afgelopen vrijdagavond gekozen. Binnenkort mag ze haar winnende gedicht voordragen aan burgemeester Den Oudsten.

Aan de verkiezing deden bijna 250 kinderen mee. Op verschillende basisscholen in de gemeente werden poëzieworkshops gegeven door professionele dichters. Uit alle inzendingen werden 14 finalisten gekozen. Zij droegen tijdens de feestelijke finale in het VRIJDAGTheater in Groningen twee zelfgeschreven gedichten voor.

Wethouder Mattias Gijsbertsen maakte namens de jury de winnaar bekend. De jury, die bestond uit Stadsdichter Lilian Zielstra, Gijs Lensink en Daphne de Bruijn, roemde vooral de manier waarop de gedichten van Marrah van alles vertellen, soms ook tussen de regels door. Dichten zit Marrah al in het bloed, bleek uit één van haar gedichten: ze heeft een dichtende, varende én fotograferende vader. Het winnende gedicht, over Sprinkhaan Daan, noemde de jury ‘een cadeautje’vooral vanwege prachtige zinnen als ‘hij moest er veel voor doen om de maan te spreken.’

Wethouder Mattias Gijsbertsen overhandigde Marrah een oorkonde en een gegraveerde vulpen. Binnenkort zal Marrah op bezoek gaan bij de burgemeester van Groningen om haar gedicht voor te dragen en een exemplaar van haar gedicht te overhandigen.

De Kinderdichter is een jonge dichter tussen de tien en twaalf jaar die in zijn/haar gemeente de poëzie representeert die voor en door kinderen wordt gemaakt. De Kinderdichter wordt voor een jaar benoemd en wordt gedurende die tijd begeleid door het Poëziepaleis. Tijdens de aanstelling als Kinderdichter schrijft hij/zij iedere drie maanden minimaal één gedicht en doet diverse optredens.

Foto: Edwin Bakker.

Het winnende gedicht van Marrah

Er was er eens een sprinkhaan, zijn naam was Daan
Daan zijn beste vriend was de maan
Hij moest er veel voor doen om de maan te spreken
Hij sprong heel hoog, uiteindelijk was hij zo moe, hij was wel te breken
Toen dacht de maan weet je wat ik geef hem een cadeautje
Dan heeft Daan niet meer zo’n zeer aan zijn pootje
Het cadeautje was een springveer
Hij sprong zo hoog en riep steeds ‘nog een keer!’

Marrah van der Heijden is de zesde Kinderdichter van Groningen

Geplaatst: vr, 7 juli 2017