Vrijdag 25 mei begint de tiende editie van het festival Terug naar het begin. Sinds de oprichting programmeert de organisatie een mix van muziek, theater, poëzie, literatuur, dans en beeldende kunst in de middeleeuwse kerkjes in en rondom het Groningse Appingedam. De naam van het festival, Terug naar het begin, verwijst naar die vroegste geschiedenis van Nederland.

Op de lustrumeditie die drie dagen duurt wordt de bezoeker dromerige pop, energieke jazz, poëtische rap, klassieke hoogtepunten, de beste singer-songwriters, intrigerende verhalen, verrassende kunstprojecten en nog veel meer aangeboden.

In de kerk van Bierum zal zondag 27 mei Marjolijn van Heemstra optreden. De journalist, poëet, theatermaker en schrijfster zal spreken over haar bekroonde roman En we noemen hem. Diezelfde dag zal Jean Pierre Rawie geïnterviewd worden door Joep van Ruiten in de synagoge van Appingedam. Bijzonder wordt de opvoering van Koerikoeloem. Het gedicht van Tjitske Jansen vormde de basis voor een muziektheatraal ritueel dat in Jukwerd wordt opgevoerd. Ondertussen zal Denker des Vaderland René ten Bos optreden in Delfzijl.

Ook de zaterdag biedt een uitgebreid programma. Interessant is dan de Mensenbieb met levende boeken in de bibliotheek van Appingedam. De trouwe gasten Marjoleine de Vos en Henk van Os brengen dit jaar een kunstzinnige kijk op het Groninger landschap. Beide dagen kan je op het festival bij Lieke van den Krommenacker terecht als je een vurige liefdesbrief wilt versturen zonder in clichés te vervallen.

Het gehele programma van Terug naar het begin is te vinden op hun website. De vrijdagavond is inmiddels uitverkocht, maar voor de zaterdag en zondag zijn nog kaartjes verkrijgbaar.

Foto Jean Pierre Rawie: Jan Glas

Lustrumeditie van festival Terug naar het begin

Geplaatst: di, 22 mei 2018