Wie in Oost-Groningen is komt ze ongetwijfeld tegen: huilende bruiden. Het zijn enorme, statige herenboerderijen die duidelijke betere tijden hebben gekend. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden. Nu dreigen veel van deze monumentale boerderijen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen. De eigenaren van de boerderijen kunnen het onderhoud niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn te groot. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden bladdert af. Huilende Bruiden, worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten.

Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden neemt documentairemaker Tom Tieman je mee langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Een persoonlijke zoektocht naar waarde die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

De kaartverkoop voor Huilende Bruiden is van start gegaan. De première van deze theatrale luisterwandeling is op 14 oktober en tot en met 24 oktober kan je de luisterwandeling lopen. Kaarten kosten €15,- en zijn te koop op de site van Peergroup. Je gaat in je eentje op pad om zo het landschap en de boerderijen het beste te ervaren. De organisatie verstrekt koptelefoons, maar je mag ook je eigen exemplaar gebruiken.

Foto: Marleen Annema

Luisterwandeling langs huilende bruiden

Geplaatst: wo, 22 september 2021