Op Oerol is afgelopen week de voorstelling Kopland in première gegaan. De locatievoorstelling over het leven van dichter Rutger Kopland is in juli te zien op FestiValderAa en in het Quintusbos te Glimmen. Een verkorte versie van de voorstelling wordt vertoond tijdens Dichters in de Prinsentuin.

Op zaterdagavond 15 juli zullen Tjitske Jansen, Sasja Janssen, Frank Keizer en Ted van Lieshout met elkaar in gesprek gaan over de werking van ontroering in poëzie en in het bijzonder in het werk van Rutger Kopland. Helena Hoogenkamp en Frank Keizer zullen beiden een tekst voordragen die zij over de theatervoorstelling hebben geschreven.

Kopland is een poëtische en beeldende locatievoorstelling geïnspireerd op de levenslange zoektocht van dichter Rutger Kopland naar de werking van ontroering. Aan de hand van zijn poëzie dwaalt het publiek door het hoofd van Kopland en wordt meegenomen in het verlangen te begrijpen wat nog onbegrepen is.

Rutger Kopland (1934-2012) is een van Nederlands meest gelezen dichters. In een onnadrukkelijke en observerende stijl belicht hij thema’s als verlangen, herinnering en voorbijgaan. Kopland vond zijn inspiratie veelal in het landschap en de natuur. Zijn favoriete plek was het beekdal van de Drentsche Aa bij Schipborg.

Kopland is op 8 en 9 juli te zien tijdens FestiValderAa in Schipborg en vanaf vrijdag 21 juli tot zondag 23 juli in het Quintusbos te Glimmen. In opdracht van Gouden Haas en PeerGrouP gaan de dichters Frank Keizer, Helena Hoogenkamp en Corinne Heyrman van literair productiehuis Wintertuin en Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SlaG) met nieuwe teksten aan de slag. Ze laten zich daarvoor inspireren door de voorstelling én publieksreacties op Kopland. 
Benieuwd naar de resultaten? Bij de laatste voorstelling op zondag 23 juli in Glimmen dragen zij hun nieuwe werk voor.

Gouden Haas en PeerGrouP werkten eerder samen in de voorstelling Kiemkracht (2016). De beeldende theatertaal van Gouden Haas, waarin poëzie, muziek en vervreemding leidend zijn, sluit naadloos aan op het locatietheater van PeerGrouP dat de verbinding van mens en landschap centraal stelt.

Foto Kopland: Olaf Otto