Voor het tiende jaar achtereen vindt op zaterdag 9 november in Groningen het literatuurfestival Het Grote Gebeuren plaats.

Het festival begint ’s middags in de Der Aa-kerk met de muzikale voorstelling Genesis, a new beginning. Deze cross-over tussen muziek, video en literatuur is een samenwerking tussen het Kamerorkest van het Noorden en schrijver Guus Kuijer. Het eerste deel van Kuijers Bijbel voor Ongelovigen is de basis van de vertelling.

Het avondprogramma vindt plaats in het Forum Filmtheater aan het Hereplein. Daar staat o.a. een gesprek over de stijgende zeespiegel en de klimaatproblematiek op het programma met als middelpunt de Engelse auteur Ben Smith. Zijn debuut Doggerland speelt zich af op een gigantisch aftakelend windmolenpark in de Noordzee op een niet nader omschreven moment in de toekomst.

Op het festival kun je ook een paar schrijftalenten tegenkomen met een kritische boodschap aan de mensheid met “het einde der tijden” als thema. Deze “zeepkistspeeches” werden geschreven als onderdeel van het Noordwoord talententraject.

Een groter gebeuren

Ook aan Belcampo en zijn verhaal Het Grote Gebeuren, dat een beschrijving geeft van het einde der tijden in Rijssen, wordt aandacht besteed. De dochter van de schrijver is aanwezig en vertelt over het leven en werk van haar vader. De hele avond is daarnaast de bewerking voor televisie van Het Grote Gebeuren van Jaap Drupsteen uit 1975 te zien.

Naar het eind van de avond treden Auke Hulst en Corrie van Binsbergen en band op met de apocalyptische muziektheatervoorstelling Een Groter Gebeuren. In opdracht van het organiserende Noordwoord schreef Auke Hulst zijn eigen variant op Belcampo’s verhaal. Deze voorstelling gaat op Het Grote Gebeuren in première en gaat daarna op tournee langs theaters in heel Nederland.

Tussen Genesis en Apocalyps zijn nog veel meer interviews en gesprekken te zien, met Cees Nooteboom, Manon Uphoff, Oek de Jong, Nino Haratischwili, Jan van Aken en vele anderen.

Datum en tijd van het festival: 9 november, avondprogramma aanvang 19.30 uur Forum Filmtheater Hereplein 73 Groningen. ’s Middags twee voorstellingen van Genesis-a new beginning in de Der Aa-kerk om 16.30 en 18.30 uur

Tickets & meer informatie: www.noordwoord.nl/hetgrotegebeuren

Literatuurfestival Het Grote Gebeuren: van Genesis tot Apocalyps

Geplaatst: wo, 6 november 2019