Op vrijdag 27 augustus van 16.00 tot 20.00 uur vindt Tussen de Akkerranden plaats in de Westpolder bij Vierhuizen. Rond boerderij Westerhalm staan optredens van onder meer Lammert Voos, Vincent Kortmann, Fieke Gosselaar en Ingeborg Nienhuis op het programma. Er mogen maximaal honderdvijftig bezoekers komen, dus het is met nadruk een kleinschalig evenement. 

Tussen de Akkerranden vindt buiten plaats. Op een paar verschillende locaties rond de boerderij dragen schrijvers en dichters voor of geven zij workshops. De inrichting van de drie podia is ‘op z’n boerenfluitjes’: het publiek zit op een stropak of klapstoeltje en de zitjes zijn ‘geplaceerd’. Zelf een plaid meebrengen om op te zitten wordt van harte aanbevolen. 

programma

Naast optredens staan er meerdere workshops op het programma. Zo is er een workshop lichtgedichten en zal Kasper Peters samen met kinderen gedichten schrijven. Het programma wordt afgesloten met een open podium. De optredende auteurs zijn: Robert Beernink, Fieke Gosselaar, Anjo de Haan, Vincent Kortmann, Kunny Luchtenberg, de familie Mansholt, Nane van der Molen, Ingeborg Nienhuis, Kasper Peters, Klaas Pieterman, Lammert Voos en Henk Weltevreden. Op de website van organisator Ingeborg Nienhuis staat een blokkenschema.

Het entreegeld bestaat uit een vrije gift. Bezoekers krijgen een kaartje als ze hun adresgegevens achterlaten (zolang de voorraad strekt). Als voorwaarde voor dit evenement geldt dat er zo min mogelijk heen en weer gelopen wordt en dat de anderhalvemeternorm wordt aangehouden. Dit staat weliswaar haaks op het originele idee van ongedwongen bij elkaar zitten en neerstrijken op een plekje naar keuze, maar we moeten het ermee doen en we weten waar we het voor doen. Dit heeft als gevolg dat er tussen de voordrachten telkens drie minuten pauze zullen zijn en dat wie bij een voordracht aanschuift, dat blokje uitzit. 

Boerderij Westerhalm (Westpolder 1, Vierhuizen) is het beste per voet of fiets te bereiken. Bij Zoutkamp en in het Lauwersmeer is ruime parkeergelegenheid op een (Davids)steenworp afstand van Westerhalm. Rond het terrein zelf is niet voldoende parkeergelegenheid en bovendien leidt gemotoriseerd verkeer af van de voordrachten. De organisatie hoopt op een mooie dag, die in de toekomst voor herhaling – en versoepeling – vatbaar is. 

Foto: Ingeborg Nienhuis

Literatuur Tussen de Akkerranden

Geplaatst: vr, 20 augustus 2021