Vandaag is Soundsofmusic van start gegaan. Het internationale festival voor avontuurlijke muziek vindt tot 10 november in Groningen plaats. Zaterdag 9 november zal Guus Kuijer samen met het Kamerorkest van het Noorden tweemaal optreden in de Der Aa-kerk. Andere literaire activiteiten die op het programma staan zijn de presentatie van de biografie van componist Simeon ten Holt en een dystopische middag geïnspireerd op 1984 van George Orwell.

In de Der Aa-kerk zal Kuijer voordragen uit Genesis, het eerste deel van zijn Bijbel voor ongelovigen. Het Kamerorkest van het Noorden speelt muziek van Martin Georgiev en Giya Kancheli. Muziek, verhaal én beeld nemen je mee naar een betoverende wereld. Er zijn twee optredens en die beginnen om 16.30 en 18.30 uur. Het optreden is een samenwerking met festival Het Grote Gebeuren. Later op de avond wordt Kuijer geïnterviewd door Cunera van Selm.

Vrijdagmiddag 8 november wordt in de Lutherse kerk Arabesk gepresenteerd. Simeon ten Holt (1923-2012) was de componist van het meest succesvolle muziekstuk uit de 20-eeuw, Canto Ostinato. John Heymans schreef een lijvige biografie vol literaire verwijzingen. Heymans zal geïnterviewd worden over de muzikale betekenis en buitenmuzikale effecten van Canto en over het leven van ten Holt.

Geïnspireerd door het boek 1984 van George Orwell, organiseert Soundsofmusic in samenwerking met Studium Generale een zondagmiddag rondom de hedendaagse dystopie. 10 november is er in het Grand Theatre een muzikaal programma met muziek van o.a. I SOLISTI & Jan Decleir en een lezing van privacy-expert Jaap-Henk Hoepman.

Foto: Kamerorkest van het Noorden (Deborah Roffel)

Literatuur op Soundsofmusic

Geplaatst: di, 5 november 2019