Noorderzon gaat door. In het Noorderplantsoen zijn de voorbereidingen in volle gang, maar vanzelfsprekend wordt het een andere editie dan normaal. Van donderdag 12 augustus tot en met zondag 22 augustus vinden er talloze activiteiten plaats op twee ‘eilanden’ in het Noorderplantsoen en meerdere locaties in de binnenstad. Literatuur staat elke dag op het programma.

Voorheen literaturia

Literaturia gaat alle perken te buiten. Vanaf nu meer dan literatuur alleen. Vandaar: Voorheen Literaturia presenteert stijgende zeespiegels, voetbal, Batavia en het homohuwelijk. Met ook reïncarnatie, drie generaties dichters en een aantal poezieboys. Naast de voorstellingen die onder Voorheen literaturia vallen staat er ook een optreden van Joost Oomen op het programma en van 16 tot 20 augustus is er de Soundwalk De Val, gebaseerd op het gelijknamige boek van Albert Camus. Hieronder een overzicht.

Zondag 15 augustus
  • Joost Oomen en garagejazzband Kruidkoek spelen de muzikale en literaire voorstelling Vruchtjes Eten. Zonder verhaallijn of moraal, maar met kleuren en vruchten, barstensvol muziek en poëzie.
Maandag 16 augustus
  • De Poëzieboys en literaire volkszanger Bert Wabbe presenteren een overdosis poësiviteit. De wereld kan namelijk wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. 
Donderdag 19 augustus
  • Onder de noemer Drie generaties dichters gaan dichters Hagar Peeters en Iduna Paalman, onder leiding van Esmé van den Boom, in gesprek over dichterschap, feminisme en poëzie in een veranderende wereld. 
  • Fotograaf en programmamaker Kadir van Lohuizen gaat in gesprek met Petra Possel over zijn fotoproject After us the deluge, een urgent verhaal over het rijzen van de zeespiegel.
  • Filmmaker, muzikant en geluidskunstenaar Eric Desjeux komt naar Groningen met Foofi. Het indringende verhaal van jonge Afrikanen die de uitzichtloosheid ontvluchten en naar Europa trekken – met name vanwege klimaatverandering. 
Vrijdag 20 augustus
  • Morgan, een liefde van Bas Steman is een zinderend boek over leven en dood, ziel en lichaam, oorlog en liefde. Steman zal vertellen over de aangrijpende, autobiografische ervaring waarop de roman gebaseerd is.
  • In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische grootvader gehoord. Wie waren ze? In wat voor stad leefden ze?
  • In Auxiety vertelt Dieuwertje Heuveling over de stormachtige opkomst van de hiphop in Nederland in het streamingtijdperk. Samen met de bekroonde turntablist DJ Irie neemt ze live een aflevering op van haar podcast Auxvaart.
Zaterdag 21 augustus
  • Journalisten Robbert Blokland en Jessica van Geel, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer of bi te zijn. In hun boek Als je maar gelukkig bent verkennen zij de wereld die gay heet. Jacques d’Ancona gaat speciaal voor Noorderzon in gesprek met beide journalisten.
  • Vier literaire types die ook nog eens veel over voetbal weten: zet ze aan een tafel en de onderwerpen dienen zich vanzelf aan. In een geanimeerd gesprek halen ze anekdotes op, lezen ze voor uit eigen werk en bespreken ze urgente voetbalzaken. Met Marcel van Roosmalen, Stephanie Hoogenberk, Peter Middendorp en Janneke van der Horst.

Foto: Niels Knelis Meijer

Literatuur op Noorderzon

Geplaatst: wo, 11 augustus 2021